Asetusluonnosta raakamaidosta voi vielä kommentoida
Sidosryhmät voivat elokuun ajan kertoa mielipiteensä raakamaidon luovutusta koskevasta asetusluonnoksesta, jota maa- ja metsätalousministeriö (MMM) valmistelee.
MMM:n mukaan säädösvalmistelussa on otettu huomioon talven ja kevään aikana saadut lausunnot sekä muiden jäsenmaiden ja Euroopan komission helmikuussa päättynyt huomautusaika.
Asetusluonnoksessa ehdotetaan, että raakamaidon ostajalle on kerrottava kirjallisesti maidon säilytyslämpötilasta, viimeisestä käyttöpäivästä ja siitä, ettei raakamaitoa pidä antaa riskiryhmille ilman lämpökäsittelyä. Vaatimus koskisi määrästä riippumatta tilalta luovutettavaa, ravintolassa tarjoiltavaa ja laitoksen pakkaamaa raakamaitoa.
Ehdotuksen mukaan pienten alle 2 500 kiloa vuodessa raakamaitoa myyvien tilojen ei tarvitsisi tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta, vaan toiminta katsottaisiin kuten ennenkin osaksi alkutuotantoa.
Pienten tuottajien maidon olisi täytettävä E-luokan solu- ja bakteerivaatimukset ja toiminta olisi sisällytettävä omavalvontaan.
Yli 2 500 kiloa vuodessa myyvät tilat saisivat jatkossa luovuttaa raakamaitoa niin paljon kuin haluavat ja ilman vaatimusta laitoshyväksynnästä. Raakamaito olisi luovutettava kuluttajan astiaan.
Maidon myynnin edellytys olisi, että tuottaja tekee elintarvikevalvontaviranomaiselle ilmoituksen elintarvikehuoneistosta ja että toiminta täyttää elintarvikehuoneistoa koskevat vaatimukset.
Karjasta ja maidosta pitäisi tehdä tietyt mikrobiologiset tutkimukset ja maidon olisi täytettävä E-luokan solu- ja bakteerivaatimukset.
Muut uudet vaatimukset koskisivat muun muassa omavalvonnan päivittämistä, raakamaidon säilytyslämpötilaa ja lypsyn ja luovutuksen välistä aikaa
Säädösuudistuksesta huolimatta raakamaidon pakkaaminen edellyttäisi yhä laitoshyväksyntää eikä raakamaitoa saisi toimittaa tuotantotilalta suoraan myymälään tai ravintolaan tilan ulkopuolelle.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomessa tärkeimmät raakamaidon elintarviketurvallisuutta vaarantavat biologiset riskit eli tauteja aiheuttavat bakteerit ovat ehec-, kampylo-, listeria- ja salmonellabakteerit.
Ne voivat aiheuttaa vakavia seurauksia ihmisen terveydelle.
Kuluttajan riskiä lisää myös raakamaidon säilyttäminen kotikeittiössä pitkään ja liian lämpimässä.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
