Tilojen pitäisi varautua, mutta varat siihen puuttuvat – ruuan tuotanto siirtyy yhä suurempiin ja haavoittuvampiin yksiköihin
Tukimaksujen myöhästymiset koettelevat tilojen taloutta pitkään ja heikentävät mahdollisuuksia varautua kriisitilanteisiin.Vuosi lähenee loppuaan. Tänä vuonna maatiloja on 1400 vähemmän kuin viime vuonna. Rakennekehitys on luonnollista ja paljolti tarpeellistakin. Lopettajat eivät kuitenkaan ole pelkästään pieniä tiloja, vaan joukossa on myös isoja yksiköitä. Syyt ovat tietysti aina jossain määrin tilakohtaisia, mutta myös yhteisiä nimittäjiä löytyy. Yksi niistä on byrokratia. Sen lisääntyminen väsyttää, turhauttaa ja ahdistaa, siis syö motivaatiota tuottaa ruokaa.
Yksinkertaisesti: varautuminen vaatii varoja. Kun varoja ei ole, varautuminen on hankalaa, jopa mahdotonta. Tämä olisi syytä muistaa seuraavia tukimaksatuksia tehtäessä.
Eteläsavolainen lihakarjatuottaja kertoi, että tilalla seurataan nyt tarkasti teurastamojen hintasignaaleja ja ratkaisut tehdään sen mukaan. Tukimaksatusten myöhästyminen koettelee tiloja pitkään, paljon pitempään kuin säännöllistä kuukausipalkkaa nauttiva osaa ehkä ymmärtää. Sillä on roolinsa myös maatilojen varautumisessa mahdolliseen kriisitilanteeseen. Yksinkertaisesti: varautuminen vaatii varoja. Kun varoja ei ole, varautuminen on hankalaa, jopa mahdotonta. Tämä olisi syytä muistaa seuraavia tukimaksatuksia tehtäessä. Paremmat kassavarat mahdollistaisivat esimerkiksi nykyistä isomman polttoainevaraston pitämisen tiloilla. Se on veden ja työvoiman ohella yksi kriittisimmistä tarpeista maatilojen hoitamiseksi.
Lammasala on jo julkistanut hätätilan. Toivottavasti samoja uutisia ei pian seuraa lisää.
Tuottajista moni on kuvannut maatalouden nykytilannetta pudotuspeliksi. Yritystoiminnan on toki oltava kannattavaa, jotta sitä on järkevää jatkaa. Maatilojen kohdalla puhutaan kuitenkin samalla väestölle hyvin kriittisestä hyödykkeestä, ruuasta. Yhä suuremmat yksiköt ovat samalla monilta osin yhä haavoittuvampia poikkeustilanteissa. Myös maantieteelliseen keskittymiseen liittyy riskejä. Lammasala on jo julkistanut hätätilan. Toivottavasti samoja uutisia ei pian seuraa lisää.
Joulu perinteineen on hyvä aika kääntää huomio kotimaiseen ruokaan ja sen merkitykseen. Suomen kylät ry:n listauksen perusteella maa on täynnä jouluisia tapahtumia ja markkinoita, joilta on mahdollista hankkia lähellä tuotettuja kotimaisia tuotteita. Helsingin isoja Tuomaan markkinoita käsittelevän jutun havainto kotimaisen alkutuotannon tarjonnan vähenemisestä kuulostaa huolestuttavalta. Joillekin tiloille jouluiset myyntitapahtumat tuovat merkittävän osan koko vuoden tuloista. Markkinoilla käy hyvin pieni osa maatiloista, mutta alan näkyvyyden ja imagon kannalta näiden tilojen merkitys on suuri. Toivottavasti kotimaista siis nähdään markkinakojuissa jatkossakin.
Hyvää ja rauhallista joulun aikaa kotimaisesta ruuasta nauttien!
Kirjoittaja on Suomalaisen Maaseudun tuottaja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










