Luomutuotannossa vain vähän vakavia rikkomuksia
Valtaosa luomutuotannon valvonnoissa viime vuonna havaituista säännöstenvastaisuuksista oli niin lieviä, että niistä selvittiin pelkällä huomautuksella, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Huomautuksen saanut luomuyrittäjä on velvollinen korjaamaan havaitut puutteet.
Vakavammissa virheissä luomuyrittäjälle voidaan antaa markkinointikielto eli tuotteen myyminen luomutuotteena kielletään. Tuotteen myyminen jouduttiin viime vuonna kieltämään vain harvassa valvotuista tapauksista.
Luomukotieläintiloilla markkinointikieltoja määrättiin 22. Kasvintuotannossa havaituista virheistä huomautuksia annettiin 157.
Luomuketjussa oli viime vuonna noin 4 100 maatilaa, joista 814:llä on luomukotieläintuotantoa. Markkinointikieltoja ja huomautuksia ei voi kuitenkaan suoraan verrata tilojen määrään, sillä sama tila on voinut saada useamman kuin yhden huomautuksen tai markkinointikiellon.
Kaikkein vakavimmissa tapauksissa yrittäjä menettää oikeutensa luomutuotantoon tai luomutuotteiden valmistamiseen määräajaksi tai pysyvästi. Viime vuonna vain yksi kasvinviljelytila menetti luomustatuksen.
Luomumaatiloilla luomuvalvonnassa havaitut puutteet liittyvät useimmiten luomusuunnitelmaan tai -kirjanpitoon, lohkomuistiinpanoihin tai tavanomaisesti tuotettujen siementen käyttöön.
Tavanomaista siementä käytti viime vuonna viisi prosenttia valvotuista tiloista.
Lähes yhtä monella oli puutteita myös maan hoidossa tai viljelykierrossa.
Yhteensä Evira teki viime vuoden aikana lähes 6 400 luomutarkastusta. Maatilojen lisäksi luomuvalvonnan piirissä ovat kaikki 28 luomusiementä pakkaavaa siemenpakkaamoa, 44 luomurehua toimittavaa yritystä ja 621 elintarvikeyritystä.
Kaikki ketjun lähes 5 000 yritystä tarkastettiin luomuehtojen mukaisesti vähintään kerran.
Koko luomuketjussa tarkastajat antoivat viime vuonna yhteensä 1 080 huomautusta. Valtaosan niistä sai elintarvikeyritys. Niiden valvonnoista lähes 46 prosentissa annettiin huomautus jostain havaitusta puutteesta.
Eviran mukaan havaittujen puutteiden määrä on elintarvikeyrityksissä viimeisen neljän vuoden aikana koko ajan kasvanut. Vielä vuonna 2010 huomautuksia annettiin vain noin 13 prosentissa elintarvikeyritysten valvonnoista.
Viranomaisten mukaan todennäköisesti huomautusten määrän kasvu johtuu siitä, että valvonnat on pystytty kohdentamaan aiempaa tarkemmin sellaisiin kohteisiin, joissa virheitä tehdään.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
