Natursidan: Tällaisia vaikutuksia ilmaston lämpenemisellä on maidontuotantoon
Ilmastonmuutos vaikuttaa maailmalla viljelykasvisatojen lisäksi merkittävästi maidontuotantoon.
Ilmaston lämpeneminen vähentää maidontuotantoa ja nostaa tuotannon energiakuluja. Arkistokuva. Kuva: Jaana KankaanpääLypsylehmät alkavat kokea lämpöstressiä, kun lämpötila nousee yli 22 asteeseen. Yli 30 asteen lämpötilassa stressi muuttuu oireiltaan vakavaksi, kirjoittaa ruotsalainen Natursidan.
Ilmastonmuutos vaikuttaa maailmalla viljelykasvisatojen lisäksi merkittävästi maidontuotantoon. Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että jo yksi yli 26 asteen hellepäivä voi vähentää maidontuotantoa jopa 10 prosenttia, ja kuuman sään vaikutukset voivat kestää yli 10 päivää. Arvioiden mukaan maailman kymmenessä suurimmassa maidontuottajamaassa tuotanto voi laskea keskimäärin 4 prosenttia 25 vuoden kuluessa.
”Ilmastonmuutoksella on suuria vaikutuksia siihen, mitä syömme ja juomme. Tutkimuksemme osoitti, että äärimmäinen kuumuus johtaa maidontuotannossa merkittäviin ja pysyviin vaikutuksiin, joihin on vaikea vastata nykyisellä huipputeknologialla ja tuotantomenetelmillä”, sanoo tutkimuksessa mukana ollut apulaisprofessori Eyal Frank Harris School of Public Policysta.
Tutkimuksessa seurattiin 12 vuotta suurimpiin maidontuottajamaihin kuuluvan Israelin meijeriteollisuutta. Tutkimusryhmä keräsi tietoa kostean ja kuuman sään vaikutuksista yli 130 000 lypsylehmään. Monet suuret tilat ovat jo ottaneet käyttöön erilaisia navetoiden jäähdytysjärjestelmiä, jotka lisäävät energiankulutusta. Jäähdytystekniikka vähensi tappioita puolella lämpötilan ollessa 20 asetta ja 40 prosenttia päivinä, jolloin lämpötila oli 24 °C.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







