Tinkimaidon myyjän pitää varoittaa ostajaa
Marjaana Sjöblom annostelee maitoa asiakkaan astiaan uusien asetusten mukaisesti. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoVuoden alusta astuivat voimaan tinkimaidon myymisen uudet säännökset, jotka maa- ja metsätalousministeriön mukaan lisäävät kuluttajien turvallisuutta.
Yli 2 500 kiloa raakamaitoa vuodessa myyvien tilojen pitää uusien vaatimusten mukaan muun muassa tehdä naudoistaan salmonella- ja ehec-tutkimukset ja raakamaidosta ehec-, kampylobakteeri- ja listeriatutkimukset.
Kaikkia raakamaidon myyjiä, luovutetusta maitomäärästä riippumatta, koskee informointivaatimus. Myyjän on annettava ostajalle kirjallisesti tieto maidon oikeasta säilytyslämpötilasta ja -ajasta sekä kerrottava, että riskiryhmille raakamaitoa saa antaa vain lämpökäsiteltynä.
Kaiken myydyn raakamaidon on täytettävä E-luokan solu- ja bakteerivaatimukset ja myyntitoiminta on sisällytettävä tilan omavalvontaan.
Vantaalla Bisan maitotilaa miehensä kanssa pitävä Marjaana Sjöblom on pettynyt uusiin säädöksiin.
”Näytteiden otto ja lisääntyvä byrokratia lisäävät kustannuksia ja työtä. Ikävintä asetuksessa ja minulle henkisesti kova pala on, että joudun nyt informoimaan asiakkaita, että hyvä tuote on vaarallinen”, Sjöblom sanoo.
Hän toteaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran menneen asiassa pelottelulinjalle.
”Eviran tiedotuksessa tinkimaito on tehty vaaralliseksi. Maitoa on kuitenkin juotu tuhansia vuosia eikä ilman sitä olisi pärjätty. Tinkimaito on pelastanut monen perheen arjen, kun kaikki eivät voi allergioiden vuoksi juoda käsiteltyä maitoa.”
Bisan tilalta maitoa on myyty suoraan kuluttajille noin 20 vuotta ja asiakaskunta on vakiintunut.
Sjöblom ei usko uusien asetusten vaikuttavan tilan myyntimääriin, eikä myynnin lopettamista ole edes harkittu.
”Täytetään nyt ehdot ja jatketaan myyntiä. Muutenhan viranomaiset saisivat sen mitä halusivat. Asiakkaille olisi pettymys, jos myynti loppuisi.”
Sjöblom kannustaa kasvavasta byrokratiasta huolimatta uusia tiloja aloittamaan suoramyynnin.
”Monella maitotilalla voisi olla hyvät mahdollisuudet myydä tinkimaitoa ja saada siten kannattavuus paremmaksi. Mökkiläiset voisivat olla hyvä ryhmä, jolle maitoa voisi myydä esimerkiksi viikonloppuaamuisin.”
MTK on laskenut asetuksen lisäävän kustannuksia 50 lehmän karjalle noin tuhat euroa vuodessa. Lisäksi asetus aiheuttaa järjestön mukaan turhaa byrokratiaa ja stressiä tuottajille.
”Kustannuksia ja byrokratiaa tulee selvästi lisää, kun lähdetään myymään raakamaitoa yli 2 500 kiloa vuodessa. Vaatimuksia lisättiin myös alle 2 500 kiloa myyville tiloille”, asiantuntija Leena Suojala MTK:sta sanoo.
”Mutta säädökset on nyt yhtä tiukat kaikille koko maassa, jolloin tulkintakin on yhtä tiukkaa eikä mitään paikallista joustavuutta enää ole”, hän lisää.
Maa- ja metsätalousministeriö on katsonut asetuksen helpottavan raakamaidon myyntiä ja huolehtivan kuluttajien turvallisuudesta.
Arvioiden mukaan yli 2 500 kiloa tinkimaitoa vuodessa myyviä tiloja on viime vuosina ollut satoja ja yli 10 000 kiloa myyviä parikymmentä.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
