Saksassa häntä on jopa hygieniariski
Suomi ja Ruotsi ovat ainoat EU-jäsenmaat, jotka eivät typistä sikojen häntiä.
Direktiivi on kaikille sama, mutta sitä tulkitaan eri maissa eri tavoin, Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö toteaa.
Hän kertoo kysyneensä eräällä tilavierailulla saksalaiselta sikatuottajalta, millä perusteella tämä typistää sikojen hännät.
”Saksalainen totesi, että teurastamo katsoo hännällisen sian hygieniariskiksi – se on kauppakelvoton.”
Saksassa tulkinnan syynä on se, että purtu häntä yleensä tulehtuu, Ylikännö kertoo. ”Häntä on selkärangan jatke. Bakteeri saattaa päätyä siitä selkärankaan ja aiheuttaa paiseita hyvinkin kauas hännästä. Kun ruho halkaistaan koneellisesti teurastamolla, koko sikalinja tarhiutuu, jos osutaan paiseeseen.”
Ylikännö toivoo, että typistysasiassa päästäisiin koko Euroopan kattavaan käytäntöön. ”Joko katkaistaan tai ei, mieluummin ei.” Tällä hetkellä erilaiset tulkinnat johtavat kilpailukykyeroihin yhtenäisillä lihamarkkinoilla.
Satu Lehtonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
