Uuden soijatehtaan tärkein asiakas on norjalainen lohi
Uuteenkaupunkiin nousevan Finnproteinin soijatehtaan tuotanto alkaa syyskuussa, mutta ensimmäinen soijalaiva saapuu tehtaan satamaan jo heinäkuun loppupuolella.Tehtaan tärkein asiakas ei yllättäen ole suomalainen sika, vaan norjalainen lohi, kaupallinen johtaja Risto Uusitalo kertoo.
Lohia ruokittiin ennen kalajauholla, mutta sen hinta on kalakantojen huvetessa noussut ja kasvatuslohista on tullut pitkälti kasvissyöjiä.
Norjan markkinat määräävät myös sen, että Uudessakaupungissa käytetään yksinomaan perinteistä, ei-gm-soijaa. Muuntogeenistä soijaa ei Norjan elintarvikeketjuun haluta.
Tehdas käyttää alkuvuosina 230 miljoonaa kiloa soijapapua vuodessa.
Katteen kannalta tärkein tuote on soijakonsentraatti – juuri se lohirehun raaka-aine – jota syntyy 57 000 tonnia vuodessa.
Määrällisesti eniten, 90 000 tonnia vuodessa, syntyy soijarouhetta. Sitä käytetään muun muassa sika- ja siipikarjarehuissa.
Tehtaan tuottama määrä vastaa 60 prosenttia Suomen tämänhetkisestä soijarouheen rehukäytöstä.
”Kun Finnprotein aloittaa syyskuussa, muutamme Suomen rehumarkkinaa tavalla tai toisella”, Uusitalo sanoo.
Suurimmat rehunvalmistajat, Suomen Rehu ja Raisio, ovat ilmoittaneet ottavansa gm-soijan käyttöön tänä keväänä.
Uusitalo uskoo, että ne voivat palata takaisin muuntelemattomaan raaka-aineeseen. Hänen mielestään gm-vapaus olisi suomalaiselle elintarvikeketjulle valtti, jota kannattaisi vaalia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

