Finnproteinin soijarouhetoimitukset alkoivat
Uudessakaupungissa toimiva Finnproteinin soijatehdas aloitti soijarouheen toimitukset asiakkaille puolitoista viikkoa sitten, kaupallinen johtaja Risto Uusitalo kertoo.
Tehtaan prosessilaitteita alettiin lämmittää 1. lokakuuta. Samalla viikolla prosessoitiin ensimmäiset soijapavut.
”Säätöjä tehdään ja konerikkoja on korjailtu. Parhaimmillaan on jo päästy 60–70 prosenttiin tavoitteena olevasta käyntikapasiteetista, mikä ylittää ensimmäisen kuukauden tavoitteen reippaasti”, Uusitalo kertoo.
Hän uskoo, että täydessä vauhdissa ollaan joulukuussa.
Tehdas käyttää alkuvuosina 230 miljoonaa kiloa soijapapua vuodessa.
Katteen kannalta tärkein tuote on soijakonsentraatti, jota syntyy 57 000 tonnia vuodessa. Pääosa siitä myydään Norjan lohirehunvalmistajille.
Norjan elintarvikeketjuun ei haluta muuntogeenistä soijaa, ja siksi kaikki Uudenkaupungin tehtaan käyttämä soija on perinteistä, ei-gm-soijaa.
Soijakonsentraatin ostajia löytyy lisäksi Euroopan porsas- ja vasikkarehujen valmistajista.
Tällä hetkellä soijakonsentraatin tuotanto ei vielä ole käynnistynyt.
Määrällisesti eniten, 90 000 tonnia vuodessa, tehtaassa syntyy soijarouhetta. Se on sika- ja siipikarjarehujen tärkeä valkuaisraaka-aine.
Tehtaan tuottama määrä vastaa 60:tä prosenttia Suomen tämänhetkisestä soijarouheen rehukäytöstä.
Rouheen menekki on hyvä, Uusitalo kertoo. Nyt, kun kapasiteetti pyörii 30:n ja 70 prosentin välillä, sitä menisi enemmän kuin tuotetaan.
Asiakkaina ovat kaikki Suomen suuret rehunvalmistajat.
Jatkossa mukaan on todennäköisesti tulossa myös pieniä ja keskisuuria valmistajia.
Suunnitelmissa on, että soijarouhetta vietäisiin jonkin verran myös ainakin Ruotsiin, Uusitalo kertoo.
”Kyselyjä ei-gm-rouheesta tulee nyt kauempaakin.”
Tehtaan muita tuotteita ovat soijaöljy, melassi, lesitiini ja pavun kuori. Pavusta ei jää tähteeksi mitään.
Soijaöljyn koko tuotantomäärää kotimaan markkinat eivät tällä hetkellä vedä.
Raisio ilmoitti syyskuussa harkitsevansa koko kasviöljytuotannon lopettamista Suomessa. Jos niin käy, se avaa ovia Finnproteinin soijaöljylle.
SATU LEHTONEN
Tärkein tuote
on soijakonsentraatti,
jota syntyy
57 000 tonnia
vuodessa. Pääosa siitä myydään
Norjan lohirehunvalmistajille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
