Akateemikko: ”Maatalouden ilmastoa lämmittävä kokonaisvaikutus on todennäköisesti yliarvioitu”
Uusi tutkimus etsii kokonaisvaltaista käsitystä ruuantuotannon ja maatalouden ilmastovaikutuksista.
Tammikuussa alkaneessa kolmivuotisessa hankkeessa tutkijat pyrkivät tunnistamaan, millainen on eri viljelykasvien ja karjanhoidon kokonaisvaikutus ilmastoon. Kuva: Jarno MelaHelsingin yliopiston koordinoima Kohti ilmastopositiivista maataloutta -tutkimushanke (Carbon+) pyrkii lisäämään ymmärrystä, miten ilmastoon vaikuttavia aerosolihiukkasia muodostuu maataloudessa.
Tutkimuksessa tarkastellaan maatalouden suoria kasvihuonekaasupäästöjä sekä ilmastoa viilentäviä aerosolihiukkasia.
Ruuantuotannon ilmastovaikutukset ovat merkittävät, joten on tärkeää kehittää ilmastoneutraalia maataloutta ja elintarviketeollisuutta, yliopiston tiedotteessa sanotaan.
”Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vaikutukset ilmastoon tunnetaan jo hyvin, mutta ilmakehän pienhiukkasten eli aerosolihiukkasten osuudesta maatalouden kokonaisilmastovaikutuksiin tiedetään vähemmän.”
Ilmakehän aerosolihiukkasia muodostuu sekä luonnossa että ihmisen toiminnan seurauksena. Aerosolihiukkaset viilentävät ilmastoa vaikuttamalla pilvien muodostumiseen ja ominaisuuksiin sekä maahan päätyvään auringon säteilyyn.
Hiukkaset auttavat siten tasoittamaan kasvihuonekaasupäästöjen lämmittäviä vaikutuksia.
Aerosolihiukkasten muodostumisen ja niiden monimutkaisten vuorovaikutusten ymmärtämiseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuuksia, tiedotteessa todetaan.
”Näiden epävarmuustekijöiden vuoksi maatalouden ilmastoa lämmittävä kokonaisvaikutus on todennäköisesti yliarvioitu. Maatalouden ilmastovaikutuksissa pitää ottaa huomioon sekä kasvihuonekaasut että aerosolihiukkaset”, sanoo tutkimuksen vetäjä, akateemikko Markku Kulmala Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksesta.
”Tutkimus pyrkii edistämään ilmastoneutraalia maataloutta ja elintarviketeollisuutta, mikä auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja lisää suomalaisen elintarviketeollisuuden vientiarvoa.”
Tammikuussa alkaneessa kolmivuotisessa hankkeessa tutkijat pyrkivät tunnistamaan, millainen on eri viljelykasvien ja karjanhoidon kokonaisvaikutus ilmastoon.
”Kun aerosolihiukkasten muodostumisesta maataloudessa saadaan mittaustietoa, joka yhdistetään kasvihuonekaasuista kertyvään dataan, voimme ymmärtää ruuantuotannon ilmastovaikutuksia aiempaa laajemmin”, sanoo apulaisprofessori Anna Lintunen Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksesta.
Carbon+ on saanut hankkeelle Business Finlandin tutkimusrahoitusta 1,2 miljoonaa euroa. Yhdessä yhteistyökumppanien osuuksien kanssa kokonaisrahoitus nousee kahteen miljoonaan euroon.
Carbon+ on osa Valion Food 2.0-ohjelmaa, joka pyrkii rakentamaan kiertotalouteen perustuvaa tulevaisuuden ruokajärjestelmää.
”Tutkimus pyrkii edistämään ilmastoneutraalia maataloutta ja elintarviketeollisuutta, mikä auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja lisää suomalaisen elintarviketeollisuuden vientiarvoa”, sanoo kehityspäällikkö Virpi Kling Valiolta.
Teollisuuskumppaneita hankkeessa ovat elintarvikeyritykset Atria, HK Foods ja Fazer, teknologiayritykset Gasmet, Airmodus, Megasense ja Airel sekä Climate Analytics Finland.
Tutkimuskumppaneita Helsingin yliopiston vetämässä hankkeessa ovat Luonnonvarakeskus ja Ilmatieteen laitos.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






