Poutainen kesä tuotti laadukasta hunajaa
Hunajan maku määrätyy sen mukaan, mistä kasveista mehiläiset keräävät mettä. Saara Olkkonen Kuva: Viestilehtien arkistoVaikka hunajasato jäi tänä vuonna määrältään tavallista pienemmäksi, niin laatu on hyvä, kertoo toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen Suomen Mehiläishoitajat SML ry:stä.
”Kuluneen kesän hunajasato on arviolta 1,4 miljoonaa kiloa, kun se normaalisti on 1,8 miljoonaa kiloa.”
Mennyt kesä oli huomattavasti kuivempi kuin viime kesä, joten hunajassa on sopivasti vettä, noin 17 prosenttia.
Sään lisäksi hunajaan vaikuttavat mehiläisten hyödyntämät mesikasvit ja ihmisten tekemä hunajan käsittely ja pakkaus.
”Erilaisista kasveista syntyy erilaista hunajaa. Alkuperäkasvit voivat vaikuttaa suuresti hunajan väriin, makuun, tuoksuun ja kiteytymisnopeuteen”, Vartiainen sanoo.
”Esimerkiksi tattarihunaja on yleistynyt Suomessa viime vuosina, koska tattarin viljelyala on kasvanut. Tattarihunaja on tummaa, ja makua voi kuvailla tallimaiseksi.”
Normaalisti suomalainen hunaja säilyy esimerkiksi kuiva-ainekaapissa vähintään kaksi vuotta.
Vartiaisen mukaan hunaja ei varsinaisesti pilaannu, vaikka sitä säilyttäisi pidempään. Laatuvaatimukset täyttävä hunaja säilyy hyvänä vuosikausia, jos se pidetään noin 15 asteen lämmössä.
Hunajaa voi ajatella sokeriliuoksena, johon on liuennut enemmän sokeria kuin siihen oikeastaan mahtuisi. Ylimääräinen sokeri kiteytyy ajan myötä, ja hunajasta voi tulla rakeista, Vartiainen selittää.
Monet suomalaiset hunajat, esimerkiksi paljon rypsiä sisältävät hunajat, kiteytyvät varsin nopeasti. Ne sisältävät enemmän nopeasti kiteytyvää rypälesokeria kuin kiteytymätöntä hedelmäsokeria.
”Kuluttajista suuri osa haluaa pehmeää hunajaa”, Vartiainen kertoo.
Mehiläishoitaja voi vaikuttaa hunajan kovuuteen ja kiteytymiseen sekoittamalla eli vaivaamalla, jotta kiderakenne rikkoutuu.
Lämpimän syksyn ansiosta mehiläiset lentävät edelleen. Ne alkavat valmistautua talveen sitten, kun päivälämpötila jää alle 10 asteen, Vartiainen kertoo.
Suomessa on noin 2 700 mehiläistarhaajaa, joista ammattilaisia on noin sata. Heillä on keskimäärin 250 pesää.
”Mehiläistarhaus ammattimaistuu koko ajan ja yritysten koko kasvaa, kuten muussakin maataloudessa.”
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
