Kasvavien kulujen puristuksessa sinnittelevät vihannesten- ja perunantuottajat vaativat tulevan varastokauden sopimuksia auki – ”Kovin pienillä marginaaleilla täällä kaikki menevät”, sanoo S-ryhmän edustaja
”Moni on investoinut tuotantoon ja velkaa on päällä, joten toiminnan lopettaminenkaan ei ole yksinkertaista”, sanoo MTK:n kasvinviljelyasiamies.Koko kevään yksi aihe on maataloudessa noussut yli muiden: tuotantokustannusten raju nousu.
Tunnelin päästä kajasti valoa, kun S-ryhmä lupasi satojen miljoonien eurojen korotuksia ruokaketjuun (MT 20.4.). Hintaneuvottelut avattiin kesken sopimuskauden.
Kaikkia tuotantosuuntia muutos ei kuitenkaan koske. S-ryhmä ei ole avannut uudestaan sopimuksia vihannesten osalta. Perunan sopimukset tältä keväältä avattiin alkuvuodesta. Tulevan kauden sopimuksia ei ole avattu.
Vihannestoimittajat ovat ihmetelleet tilannetta, sillä tuotantokustannukset ovat heidän tiloillaan nousseet yhtä lailla. Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet noin 25 prosenttia, arvioi MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen.
Jalostukseen menevien vihannesten korotuksia on saatu, mutta tuorepuolen tilanne on Virtasen mukaan tukala. Tavaraa on kuitenkin pakko toimittaa kauppoihin. ”Moni on investoinut tuotantoon ja velkaa on päällä, joten toiminnan lopettaminenkaan ei ole yksinkertaista.”
Viime vuoden puolella tehdyt sopimukset koskevat elokuun alussa alkavaa kautta.
Varastovihannesten, kuten sipulin ja juuresten hinta sovitaan koko varastokaudeksi. Taustalla vaikuttaa neuvottelusykli, joka on ollut käytössä vasta muutaman vuoden. Kesällä avomaan kaudella tilanne elää markkinatilanteen ja sadon mukaan viikoittain.
Kasvihuonepuolella tilanne on toinen: pitkiä hintasopimuksia ei ole, vaan tilannetta tarkastellaan viikoittain.
Perunan kysyntäkin on heilunut viime vuosina rajusti. Perunalla korona heikensi kysyntää ammattikeittiöpuolella, mutta samaan aikaan kuoripäällisen perunan myynti virkistyi, selventää MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen. Tilanne on alkushokin jälkeen tasaantunut. Perunan sato jäi kuivuuden takia poikkeuksellisen alhaiseksi.
”Kauppa on hyödyntänyt viljelijöille haasteellista markkinatilannetta painaen hinnat omalta kannaltaan suotuisiksi. SOK:n järjestämät rajut kilpailutukset tälle ja tulevalle kaudelle ovat osa tätä kokonaisuutta. Tilanne on viljelijöiden kannalta kestämätön.”
Tätä varastokautta on jäljellä kolmisen viikkoa. Nykyisellä hinnalla mennään viimeiset viikot, vastaa S-ryhmän tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka. Tulevan kauden osalta hintoja katsotaan syksyllä uusin silmin, Puhakka sanoo. ”Kovin todennäköisesti syksyn sopimuksiin tehdään korjauksia.”
Miksi vasta syksyllä eikä nyt, kun tilanne on kustannusten suhteen akuutti? ”Asiaa tarkastellaan uudestaan, kun satotaso alkaa selvitä. Satotaso on isoin asia, mikä hintatasoon vaikuttaa."
Suurin osa hevi-tuotteista ostetaan avoimeen viikkohintaan, jota määrittävät kysyntä ja tarjonta, Puhakka sanoo. Keskustelua ovat kiihdyttäneet esimerkiksi energian ja pakkausmateriaalien hinta.
Miksi perunan ja esimerkiksi juuresten osalta on päädytty toisenlaiseen ratkaisuun? ”Kahdesta syystä: haluamme sopia asioista ennen kuin tuotantopanoksia hankitaan tai pahimmassa tapauksessa viljelyksiä laitetaan tulille. Avoimuuden nimissä jokaisella viljelijällä on myös yhdenvertaiset mahdollisuudet tarjota tuotetta.”
Kovin pienillä marginaaleilla täällä kaikki menevät, hän jatkaa.
Tuloksentekokykyä on pienistä marginaaleista huolimatta vielä jäljellä. S-ryhmän liiketulos parani vuonna 2021 edellisvuodesta, 280 miljoonaan euroon.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





