Perinteinen lammastalous vauhdittaa eroosiota Färsaarilla
Färsaarten lammastalous ei ole juuri keskiajan jälkeen muuttunut. Ylilaidunnuksen vaikutukset näkyvät selvästi.FÄRSAARET (MT) Färsaarilla lampaita laidunnetaan ympäri vuoden, käytännössä kaikkialla.
Kullakin tilalla on yhä lampaita niin paljon kuin sen maiden on satoja vuosia sitten päätetty pystyvän ruokkimaan.
Eläimiä on liikaa lähes joka tilalla. Satoja vuosia sitten tehdyt päätelmät sopivasta tilakohtaisesta eläinmäärästä kaipaavat kipeästi päivitystä, mutta paikallisten on vaikea hyväksyä sitä.
”Tästä ei juuri puhuta, asia on tabu”, tutkija Gunnar Bjarnason sanoo.
Mikäli jokin tila pienentäisi katrasta, naapurien lampaat alkaisivat vallata alaa. Siksi lampaita ei vähennetä, vaikka nurmi on kaikkialla kaluttu lähes maan tasalle.
Toinen syy on se, että siinä missä suomalaiset syövät vuodessa 600 grammaa lammasta, färsaarelaiset syövät sitä yli 35 kiloa. Yli puolet on tuontilihaa.
Lisäksi färsaarelaisilla on aina ollut lampaita. ”Emme osaa olla ilman”, lammasyhdistyksen puheenjohtaja Anna Rubeksen sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


