Raakamaidon ja kaupan maidon ero tutkitaan: "Käsittely muuttaa maitoa monin tavoin"
Maidon ympärillä kuohuu. Osa on jättänyt maidon juonnin kokonaan, osa on korvannut kaupan maidon raakamaidolla.
Moni kokee saavansa käsitellystä maidosta vatsaoireita. Nyt tutkijat vertailevat koehenkilöillä raakamaidon ja käsitellyn maidon vaikutuksia. Kuva: Jaana KankaanpääLuonnonvarakeskus (Luke), Turun yliopisto ja Turun kaupunginsairaala vertailevat raakamaidon ja kaupan maidon tapaan prosessoidun maidon vaikutuksia koehenkilöihin.
Koehenkilöksi sopii henkilö, joka kokee saavansa vatsaoireita käsitellystä maidosta, mutta jolle raakamaito sopii.
Yleisimmät maidon aiheuttamat vatsaoireet johtuvat maitosokeria pilkkovan entsyymin puuttumisesta eli laktoosi-intoleranssista ja maitoallergiasta. Maito voi aiheuttaa mahavaivoja muistakin syistä, ja ne kiinnostavat tutkijoita.
"Raakamaito on peräisin Luken tutkimusnavetasta, joten se on tasalaatuista ja turvallista", Luken professori Raija Tahvonen kertoo.
Myös verrokkimaito, joka on separoitu, homogenoitu ja pastöroitu, on Lukesta. Se eroaa siten raakamaidosta vain käsittelyn aiheuttamien muutosten verran. Jos käsitelty maito tulisi kaupan hyllyltä, muuttujia olisi enemmän ja tulokset vaikeammin tulkittavissa.
Kuumentaminen tuhoaa myös hyviä bakteereja
Suomessa lehmänmaito käsitellään teollisesti. Se separoidaan, vakioidaan, homogenoidaan ja pastöroidaan eli kuumennetaan.
Kuumentamisessa tuhoutuvat tauteja mahdollisesti aiheuttavat mikrobit ja osa hyvistä mikrobeista. Kuumennus inaktivoi myös entsyymejä, jotka pitkän säilytyksen aikana aiheuttaisivat maku- ja hajuvirheitä.
Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan pienemmiksi, jolloin rasva ei enää nouse pintaan. Suomessa useimmat maidot luomumaitoa lukuun ottamatta homogenoidaan.
"Käsittely muuttaa maitoa monin tavoin. Se inaktivoi maidon immuunijärjestelmään vaikuttavia tekijöitä ja muuttaa proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen rakenteita", Tahvonen jatkaa.
Maidon käsittelyä kuitenkin tarvitaan nykyisenlaisessa maitoketjussa. Muuten maito pilaantuu nopeasti.
"Maidon matka lehmästä maitopurkkiin kestää päiviä. Lisäksi kauppiaat haluavat maidon kestävän myyntikelpoisena jonkin aikaa. Tämän vuoksi raakamaito ei sovi kovin hyvin kaupan maitoketjuun", Tahvonen sanoo.
Suomessa raakamaitoa saa myydä tiloilla tietyin ehdoin. Isojen raakamaitomäärien tuotannolle ja myynnille asettaa ehdot raakamaitoasetus ja vähäiselle raakamaidon myynnille maa- ja metsätalousministeriön asetukset.
"Raakamaito ja prosessoitu maito saattavat vaikuttaa ihmiseen eri tavoin. Tutkimukseemme tarvitaan kuitenkin lisää koehenkilöitä, jotta voimme sanoa jotain varmaa", Tahvonen täsmentää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

