Sikatalous lähtisi nousuun hyvinvointia korostamalla
Joensuu (MT)
Sika-alan vaikea tilanne on tuttu Kiuruvedellä yhdistelmäsikalaa pitävälle Hannu Kämäräiselle.
”Alalla on tappiomieltä. Moni on luovuttamassa ja jatkajia on vaikeaa löytää.”
Kämäräinen tietää mistä puhuu, sillä hän toimii Itä-Suomen sikaryhmän puheenjohtajana. Ryhmän vertaistuki on monelle tuottajalle erittäin tärkeää vaikeina aikoina.
”Vielä ennen Venäjän asettamaa eurooppalaisen sianlihan tuontikieltoa näytti, että valoa oli nähtävissä. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että parempia aikoja joutuu taas odottamaan. Loppua tuontikiellolle ei ole näkyvissä.”
Tuottaja ei usko, että Kiinaan kaavailtu vienti pelastaisi koko elinkeinon synkkyydeltä. Myös suomalaisten kuluttajien on autettava.
”Paras ratkaisu on, että kotimaan kysyntä pysyisi samana tai jopa kasvaisi.”
Kämäräinen ehdottaa kotimaisen kysynnän lisäämiseksi eettisen tuotannon ja eläinten hyvinvoinnin korostamista tuotteiden markkinoinnissa.
”Hyvinvoiva sika on tuotava kuluttajien näkyville.”
Kämäräistä harmittaa, että kotimaisen tuotannon markkinoiminen on vaikeaa EU:n lainsäädännön takia.
”Suomalaista sikaa joutuu mainostamaan varovasti, koska EU:n alueella tuotteiden markkinoinnin on oltava yhdenmukaista.”
Tähän Kämäräinen toivoisikin muutosta.
Nyt kotimaisen sian markkinoiminen on pääosin tuottajan innostuksen ja voimavarojen varassa. Kämäräinen itse on innostunut Facebook-ryhmästä, jossa voi jakaa kuvia omista eläimistä.
Sikaelinkeinossa jo lähes 35 vuotta työskennellyt Kämäräinen isännöi 64 emakon yhdistelmäsikalaa. Kämäräisellä on kokemusta liha-, yhdistelmä- ja jalostussikalan pyörittämisestä.
Luomutuotantoon Kämäräinen päätti siirtyä vuonna 2013. Ensin siirtyivät pellot ja sitten eläimet. Luomusianlihantuotanto kannattaa Kämäräisen mukaan hiukan paremmin kuin tavanomainen. Kysyntää voisi kuitenkin olla enemmän.
”Ihmiset ovat kiinnostuneita luomutuotannosta, mutta tiukka aika näkyy kysynnässä.”
Kämäräinen uskoo luomutuotannon mahdollisuuksiin ja luomulihan kysynnän lisääntymiseen. Hänen mukaansa tuotannonalan on kuitenkin pysyttävä hyvämaineisena lisätäkseen kysyntää.
Kämäräinen kertoi Farmarin yleisölle sikaelinkeinosta ja omasta tilastaan sikakehässä torstaina.
Lauantaina sikakehässä kuullaan asiaa kesäsikojen kasvattamisesta ja keittiömestari tulee kertomaan sianlihan ruuanlaittovinkit. Myös yrittäjät esittäytyvät.
Sikaosastolla voi kuvauttaa itsensä koko tapahtuman ajan.
Tytti Termonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
