Luomuruoka on kasvanut maailmanlaajuiseksi liiketoiminnaksi
NÜRNBERG
Luomuelintarvikkeiden kysynnän valtava kasvu on tehnyt luomusta globaalia suuren luokan bisnestä.
Käsitys vanhakantaisesta lähiviljelystä on vanhentunut.
Nyt luomun ympäristöystävällisyys koskee lähinnä sen tuotantoa.
Tuotteiden, puolivalmisteiden ja raaka-aineiden kuljetus mantereelta toiselle syventää myös luomun hiilijalanjälkeä.
Maailman luomuammattilaiset ovat kokoontuneet Saksan Nürnbergissä parhaillaan järjestettävään alan suurimpaan messutapahtumaan, Bio Fachiin.
Luomutuotteiden kaupan liikevaihto kasvoi Saksassa viime vuonna yhdeksän prosenttia 6,6 miljardiin euroon.
Luomubisnes muuttaa kuitenkin luonnettaan, sillä luomutuotannon pinta-ala kasvoi vain 2,3 prosenttia miljoonaan hehtaariin.
Euroopan suurimmilla ruokamarkkinoilla myytävistä luomuporkkanoista ja -omenoista jo puolet on tuontitavaraa. Omenat matkaavat Berliiniin muun muassa Argentiinasta ja Uudesta-Seelannista.
Saksan luomuelintarvikeliiton toimitusjohtaja Alexander Gerber pitää tilannetta huolestuttavana.
”Luomumarkkina kasvaa Saksassa koko ajan nopeammin verrattuna luomuviljeltyyn pinta-alaan. Tästä aiheutuu luomuelintarvikkeiden tuonnin jatkuva lisäys. Tässä on kyse maatalouspolitiikan virheistä.”
Maailmanlaajuisesti luomuruoan liiketoiminnan arvo vuonna 2010 oli 44,5 miljardia euroa.
Luomuviljelty pinta ala on 10 vuodessa nelinkertaistunut 37 miljoonaan hehtaariin. Maailman suurin luomuviljelymaa on Australia 12 miljoonalla hehtaarilla.
Hollantilainen pähkinävoin valmistaja Jeroen Kramer laskee yhteen, mistä kaikkialta hänen luomutuotteidensa raaka-aineet tulevat. Munuaispavut tuodaan Brasiliasta, Norsunluurannikolta ja Vietnamista. Hasselpähkinät Turkista ja Espanjasta. Paahdetut pähkinät ja merisuola Kiinasta.
Muita tuntimaita ovat muun muassa Bolivia, Etiopia, Intia sekä Burkina Faso.
”Toimintamme on täysin globaalia. Ei tällä ole mitään tekemistä lähiruoan kanssa”, myöntää Jeroen Kramer.
Nürnbergin Bio Fach -messujen teemamaassa Intiassa on luomualaa jo viisi miljoonaa hehtaaria. Luomutuottajia on noin 450 000 eli enemmän kuin missään muussa maailman luomutuotantoa harjoittavista 160 maasta.
”Vuoteen 2015 mennessä luomutuotannon arvo nousee Intiassa jo miljardiin Yhdysvaltain dollariin”, ennakoi Intian kauppa- ja teollisuusministeriön pääsihteeri Asit Tripathy.
Mutta jos luomutuotanto siirtyy hyvinkin kaukaisiin maihin, kuinka varmaa on, että raaka-aineet todellisuudessa ovat myös aitoa luomua?
”Minun tietääkseni kaikki Eurooppaan tuotujen luomutuotteiden sertifikaatit ovat päteviä. Raaka-aineet tarkastetaan eurooppalaisten vaatimusten mukaan”, sanoo suomalaisen luomuvientirenkaan päällikkö, Orcanig Food Oy:n toimitusjohtaja Erkki Pöytäniemi.
Luomuruoka ei globaalin luonteensa vuoksi takaa sen ympäristöystävällisyyttä. Luomu kertoo ainoastaan elintarvikkeen tai sen raaka-aineen viljely- tai kasvatusmenetelmän.
Loppu on niiden kuuluisien markkinavoimien käsissä.
JORMA MATTILA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
