Ensimmäinen maatila Suomessa sai luonnonlaidunlihalleen sertifikaatin ‒ Kosken kartanon herefordit tekevät arvokasta ympäristötyötä
Luonnonlaidunlihalla tarkoitetaan lihaa, joka saadaan luonnonlaitumilla laiduntavista eläimistä.Salossa sijaitsevan Kosken kartanon tuottama liha on saanut Suomen ensimmäisen luonnonlaidunliha-sertifikaatin. Tilalla kasvatetaan hereford-lihakarjaa ja texel-lampaita. Nautoja on noin 220 ja lampaita 20. Tuotanto on luomua.
Luonnonlaidunliha tarkoittaa lihaa, joka on peräisin luonnonlaitumilla laiduntavista eläimistä. Kosken kartanolla luonnonlaitumia on noin 80 hehtaaria.
Kartanon nyt saama sertifikaatti on IP-sertifiointijärjestelmän mukainen ja Suomessa se on käytössä lähinnä puutarhatuotannossa. IP-standardin omistaa ruotsalainen Sigll Kvalitetssystem Ab. Puutarhaliitto toimii standardiomistajan paikallisena asiamiehenä Suomessa.
Laidunnus edistää luonnon monimuotoisuutta. Sertifioinnin tavoittaana onkin tehdä lihantuotanto läpinäkyväksi tuottajalta kuluttajalle saakka ja lisätä ruokaketjun osapuolten ymmärrystä ruoan ympäristövaikutuksista.
”Kuluttajat voivat olla mukana lisäämässä luonnon monimuotoisuutta valitsemalla lautaselleen luonnonlaidunlihaa. Puolueettoman tahon myöntämä sertifikaatti on sekä kaupan että kuluttajan kannalta tae kestävästä tuotantotavasta”, sanoo tiedotteessa Kosken kartanon isäntä Fredrik von Limburg Stirum. Hän on myös Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n puheenjohtaja.
“Luonnonlaidunliha on sertifioitu Ruotsissa jo yli kymmenen vuotta sitten. Kriteerit sertifioinnille ovat tiukat ja tuotantoa valvotaan sekä tilakäynneillä että säännöllisellä raportoinnilla.”
Luonnonlaidunlihaa on tuotettu Suomessa ennenkin, mutta ei aiemmin ulkopuolisen puolueettoman tahon sertifioimana. WWF julkaisi jo vuonna 2013 yhdessä tuottajien kanssa alustavat kriteerit luonnonlaidunlihan tuotannolle Suomessa.
”Luonnonlaidunlihan tuotanto on yksi harvoista ruuantuotantotavoista, joka parantaa luonnon monimuotoisuutta”, sanoo tiedotteessa ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen WWF:stä.
”Laiduntamisen avulla voidaan pelastaa katoamassa olevia perinneympäristöjä, kuten niittyjä ja hakamaita, ja niillä eläviä uhanalaisia lajeja. WWF on pitkään kannustanut tuottajia työstämään kriteerit sertifikaatiksi, joka auttaisi kuluttajaa arjen valinnoissaan. Olemme hyvin tyytyväisiä, että luonnonlaidunlihan sertifiointityö lähtee nyt Suomessakin käyntiin.”
Ensimmäistä Luonnonlaidunpäivää vietetään 18.6. Tuolloin juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia eli laiduntavia eläimiä.
Lue myös:
Viherkehnäkiitäjäinen ja 1 500 muuta lajia – Luonnonlaitumet ovat monimuotoisuuden aarreaitta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






