Ilmaston lämpeneminen leikkaa maailman vehnäsatoa
Jos ilmaston lämpenemiseen ei pystytä sopeutumaan ajoissa, maailman vehnäntuotanto alenee keskimäärin kuusi prosenttia jokaista nousevaa lämpöastetta kohti.Näin ennustaa kansainvälisen tutkimusryhmän tekemä tutkimus, joka julkaistiin tieteellisessä Nature Climate Change -lehdessä joulukuussa. Suomesta tutkimuksessa oli mukana Luonnonvarakeskus.
Vuonna 2012 maailman vehnän tuotanto oli 701 miljoonaa tonnia. Yhden asteen nousu leikkaisi tästä 42 miljoonaa tonnia. Määrä vastaa neljännestä maailmankaupassa liikkuvasta vehnämäärästä.
Tutkijat testasivat 30 erilaista vehnän satomallia ja vertasivat niitä kenttäkokeisiin, joissa kasvukauden keskilämpötila vaihteli 15:n ja 26 asteen välillä.
Lämpötilan vaikutus sadon vähenemiseen vaihteli laajasti kenttäkokeiden olojen mukaan.
”Lisääntynyt satovaihtelu on taloudellisesti kriittinen tekijä”, Luonnonvarakeskuksen professori Reimund Rötter toteaa. ”Se voi heikentää alueellista ja maailmanlaajuista vehnän tarjonnan tasapainoa sekä ruokaturvaa, mikä puolestaan vahvistaa markkinoiden hintavaihtelua, kuten viime vuosina on nähty.”
Kansainvälinen ilmastopaneeli arvioi tuoreessa raportissaan, että maailman keskilämpötila voi nousta jopa viisi astetta tämän vuosisadan loppuun mennessä.
”Ajoissa aloitettu ja riittävä sopeutuminen, kuten paremmin lämpöä sietävien vehnän lajikkeiden viljely, voi vähentää huomattavasti ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä”, Rötter korostaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


