Lämpökäsitelty olki pitää eläimet tyytyväisinä
ORIPÄÄ (MT)
Naturalia Finland Oy tekee oljesta kuiviketta Kaustisella.
Olki lämpökäsitellään ja jauhetaan, jolloin kuivikkeesta tulee imukykyistä.
”Partikkelikoko on 1–2 millimetriä ja kosteus on alle seitsemän prosenttia”, yrityksen toimitusjohtaja Risto Timonen kertoo.
Timosen mukaan Super Pahna -olkikuivike sitoo neljä kertaa tilavuuspainonsa verran kosteutta.
”Ja kuivittaa vielä senkin jälkeen.”
Yritys kertoo olkikuivikkeen vastaavan nykyajan tarpeisiin, mihin ei perinteisellä oljella päästä. Kuiva alusta estää yrityksen mukaan myös bakteerien kasvua.
Naturalia ostaa oljen Baltiasta.
”Suomesta ei valitettavasti löydy tarpeeksi kuivaa ja hyvää olkea raaka-aineeksi”, Timonen sanoo.
Raaka-ainekustannus kasvaisi Timosen mukaan liikaa, eikä Suomen syksy monestikaan ole otollinen laadukkaan oljen korjaamiseen.
Timonen teki kyselyn raaka-aineen toimittamisesta 150 viljelijälle Suomessa.
”Sain vain yhden vastauksen, joten halukkaita tuottajiakaan ei juuri ole.”
Timonen kertoo Super Pahnaa myydyn kuluneen vuoden aikana tuhat tonnia.
”Kuivike myydään 450 kilon suursäkeissä, jolloin se voidaan kuljettaa tavallisella kuorma-autolla suoraan asiakkaalle.”
Timonen on ylpeä siitä, että tuote valmistetaan Suomessa. Lopputuotteen laatu pysyy näin tiukasti omissa käsissä.
”Kaikki raaka-aine-erät tarkistetaan homeiden varalta ennen jalostamista kuivikkeeksi”, Timonen kertoo.
Alalla liikkuu Timosen mukaan paljon tuontieriä, joiden alkuperää ei tiedetä ja laatu on mitä sattuu.
”Epämääräisiä eriä ei kannata ostaa. Meillä on asialliset yhteistyökumppanit Baltian puolella”, Timonen sanoo.
Olkikuivikkeen ainoa ongelma on Timosen mukaan pöly.
”Siitä emme vielä ole päässeet kokonaan eroon, mutta parannusta on tapahtunut koko ajan.”
Timonen puhuu avoimesti Baltiasta tuodun raaka-aineen tautiriskistä.
Esimerkiksi afrikkalainen sikarutto voisi levitä Baltiasta Suomeen raaka-ainetuonnin mukana.
”Mietimme Eläintautien torjuntayhdistys ETT:n kanssa, miten taudit torjutaan. Päädyimme lämpökäsittelyyn. Salmonellakin saa kyytiä, kun kuiviketta kuumennetaan vähintään viisi minuuttia 85 asteessa”, Timonen kertoo.
Olkikuiviketta käytettiin Okra-maatalousnäyttelyssä kotieläinosastolla sioilla, hevosilla sekä lypsy- ja lihakarjalla.
”Kertaakaan ei kuiviketta ole tarvinnut vaihtaa tai lisätä ja se pysyy hyvin paikoillaan. Hevonen lepää kuivikkeella mielellään”, ratsastuksenopettaja Eija Maukonen kertoo.
Naturalia kuivitti eläimet myös Sarka-messuilla sekä Tampereen hevosmessuilla viime syksynä.
JUKKA LEHTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
