
”Kahden heikomman vuoden jälkeen pakastehernesato näyttää hyvältä” – kotimaan menekin lisäksi hernettä viedään Italiaan
Suomalaiset pakasteherneet ovat makeita ja niissä on vahva aromi, minkä vuoksi ne ovat haluttuja myös ulkomailla.Mynämäki
Herneen puintiajan kannalta olennaista on kovuus, jota seurataan tarkasti hernenäytteistä. Herne on puitavissa valmistuttuaan kaksi päivää, minkä jälkeen se menee liian kovaksi. Kuva: Jarkko SirkiäKahden heikomman vuoden jälkeen tämän vuoden pakastehernesato vaikuttaa tässä vaiheessa hyvältä, Apetitin viljelyasiantuntija Matti Perttu hymyilee.
Apetitin pakasteherneen puinti aloitettiin viime perjantaina Mynämäessä. Tiistaista eteenpäin puintia tehdään kolmella puimurilla yötä päivää.
”Juhannuksesta alkaneiden helteiden aikoihin tuli kyllä jo pahoja ajatuksia, että oliko se nyt taas tässä. Onneksi helteet eivät kestäneet reilua viikkoa enempää, ja silloin saatiin myös vettä. Herneen kannalta ideaali sää olisi 20 astetta ja sopiva kosteus, jos saisi toivoa.”
Mynämäessä, Vehmaalla ja Nousiaisissa hernettä viljellään tänä vuonna ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen. Alueella on yhteensä noin 100 hehtaaria Apetitin sopimusviljelyä.
Eniten sopimusalaa on Kokemäellä ja Ulvilassa. Apetit lupaa, että herne on kahdessa tunnissa puinnista pakkasessa, joten Apetitin tehtaalle Säkylään saa olla rekalla enintään tunti ajomatkaa. Puintiin menee suurin piirtein puoli tuntia ja sama aika pakastamiseen.
”Mynämäen, Vehmaan ja Nousiaisten jälkeen jatkamme Oripään ja Vampulan kautta Huittisiin. Eteläisimmillä aloilla Varsinais-Suomessa on tullut kohtalaisesti vettä, mutta esimerkiksi Kokemäellä kasvustot ovat jääneet kuivuuden vuoksi mataliksi. Niiden noukkiminen on silloin haastavaa”, peltotyön johtaja Timo Ruippo kertoo.
Apetitin pakasteherneen kylvö ajoitetaan niin, että puinnit etenevät järkevästi. Kolmella puimurilla huristellaan yötä päivää. Kuva: Jarkko Sirkiä10 vuotta sitten Apetitilla oli sopimusviljelyä noin 700 hehtaaria. Nyt ala on jo lähes kaksinkertaistunut noin 1400 hehtaariin.
Pakastehernettä menee Pertun mukaan Suomessa vakiomäärä. Viljelyalan lisäys perustuu lisääntyneeseen vientiin. Noin puolet Apetitin pakasteherneestä viedään Italiaan.
”Suomalaisesta pakasteherneestä tekevät ulkomaillakin halutun makeus ja pitkään säilyvä vahva aromi. Ne ovat pitkien ja valoisien öiden ansiota”, Perttu sanoo.
Puinnin jälkeen herneet lastataan rekkaan, joka kuljettaa ne Säkylään Apetitin tehtaalle. Matka Säkylään saa kestää enintään tunnin rekalla, jotta herne saadaan luvatusti kahdessa tunnissa pakkaseen. Kuva: Jarkko SirkiäKylvöt suunnitellaan tarkkaan puintiaikataulun mukaan. Tehdas vetää päivässä tietyn määrän, ja puinnit suunnitellaan tehtaan kapasiteetin mukaan. Ruipon mukaan vuorokaudessa saadaan puitua noin 50 hehtaaria, mikäli sato on normaali.
”Peltoja valmistui keväällä kylvöön paljon samaan aikaan. Kylvöt aloitettiin rauhallisesti 5.5. ja saatiin valmiiksi juhannusviikon alussa. Toukokuun viimeisellä viikolla kylvöihin tuli viikon tauko sateen takia, ja voi olla, että puinteihin tulee myös tauko. Hellekeleillä kylvötaukoja yleensä kiritään kiinni, eli viikon taukoa tuskin tulee”, Perttu kertoo.
Puinnit järjestetään logistisesti järkevästi siten, että puimureita ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja edestakaisin.
”Pyrimme siihen, että samalla alueella lohkot valmistuvat samoihin aikoihin. Herneen kypsymistä ja puintivalmiutta seurataan tarkasti hernenäytteistä. Olennaista puinnin kannalta on herneen kovuus. Herne on puitavissa valmistuttuaan noin kaksi päivää, jonka jälkeen se menee liian kovaksi”, Ruippo sanoo.
Puimurit ovat liikkeessä noin 21 tuntia päivässä, ja lopun aikaa niitä sekä tehdasta pestään ja huolletaan.
”Kuusi viikkoa tässä yhteensä menee, jos puintiin ei tule suurempia taukoja”, Ruippo toteaa.
Lue lisää:
Viljakasvustot tähkällä, satonäkymät pääosin hyvät
Herneen kylvösiemenen kosteus vaikuttaa itävyyden säilymiseen ja käsittelykestävyyteen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




