Siipikarjarehutehtaan avajaisia juhlistettiin Koskenkorvalla
ILMAJOKI (MT)
Itikka osuuskunnan ja eteläpohjalaisten broilerituottajien rakentaman siipikarjarehutehtaan avajaisia vietettiin perjantaina Ilmajoen Koskenkorvalla.
”Tehdas on vahvasti tuottajaomisteinen, suomalainen ja eteläpohjalainen. Nämä asiat ovat täysin olennaisia koko tehtaan olemassaolon kannalta. Maakunnalle hankkeen toteutuminen on merkittävä asia”, totesi Etelä-Pohjanmaan broileriyrittäjien puheenjohtaja Matti Kangas.
Tehtaan tärkeimmät raaka-aineet ovat pohjalainen vehnä, kaura ja ohra. Rehuntuotannon käynnistämisen vaikuttaa myönteisesti maakunnan ja lähimaakuntien viljanviljelijöihin.
Broilerinrehut valmistaa, myy ja toimittaa A-rehu Oy.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) vihki uuden tehtaan käyttöön. Avauspuheessaan hän korosti siipikarjarehutehtaan kaltaisten investointien olevan juuri sitä, mitä Suomen talous nyt tarvitsee.
”Maataloudessa on ollut pitkään hieman laskusuuntainen vire investointien määrässä. Se johtuu monesti liian alhaisesta kannattavuudesta. Toivottavasti hanke säteilee positiivista ilmapiiriä laajemminkin Pohjanmaalle”, Koskinen sanoi.
Maatalousministeri katsoo, että maatalouspolitiikalla luodaan puitteet ihmisten omatoimiselle yrittäjyydelle.
”Varsinainen tekeminen lähtee maatalousyrittäjistä, osuuskunnista ja kaikista niistä tekijöistä, jotka vievät asioita käytännössä eteenpäin”, Koskinen summaa.
Tuottajilla on ollut jo pitkään halu kehittää siipikarjarehutuotantoa Etelä-Pohjanmaalla.
”Uuden rehutehtaan myötä meillä on mahdollisuus olla mukana rehujen tuotekehityksessä ja saavuttaa paremmin eläinten hyvinvoinnille, ketjun läpinäkyvyydelle sekä tuotannon kehittämiselle asetetut tavoitteet”, Matti Kangas totesi.
”Tuottajat ja teollisuus ovat nyt entistäkin kiinteämmässä yhteistyössä. Olemme vastanneet yhteiskunnan ja kuluttajien vaatimukseen tuotantoketjun läpinäkyvyydestä.”
Atrian hallituksen puheenjohtaja Seppo Paavola kertoi hankkeen korkeiden kustannusten arveluttaneen pitkään.
”Itikka Osuuskunnalle 14 miljoonan suuruinen investointi on tietenkin merkittävä riski, mutta samalla pystymme parantamaan tuotteidemme luotettavuutta ja turvallisuutta. Uskomme myös vakaasti, että broileripuoli kasvaa tulevaisuudessa”, Paavola pohti.
”Viesti maakunnasta on vahva. Uuden rehutehtaan avajaisia ei usein vietetä”, Paavola korosti.
Siipikarjarehutehtaan tuotantokapasiteetti on noin 100 miljoonaa kiloa, ja valmistus tapahtuu kahdella linjalla. Sika- ja naudanrehujen valmistus samalla tontilla tuo synergiaetuja raaka-ainehankintaan ja työvoiman käyttöön.
JUKKA KOIVULA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
