"Osaavalle luomu on taloudellisesti turvallinen tuotantotapa"
Tavanomaisen maatalouden kannattavuus huononee huononemistaan. Luomutuotannossa panosten osuus lopputuotteen hinnasta on tavanomaista pienempi, joten pelivaraa jää enemmän, luomuasiantuntija sanoo.
Maanviljelijän pitää olla rautainen ammattilainen tuotantosuunnasta tai -tavasta riippumatta Kuva: Kimmo Haimi"Tavanomaisen tuotannon kannattavuus on niin heikko, että luomu alkaa kiinnostaa", sanoo luomuasiantuntija Reijo Käki. "Kun tavanomainen ei enää kannata, luomu antaa mahdollisuuden jatkaa."
Käki puhui luomu- ja lähiruokaohjelmien nykytilannetta käsitelleessä seminaarissa perjantaina Helsingissä.
Luomutuotannossa tuotantopanosten osuus lopputuotteesta on tavanomaista pienempi, joten tuottajalle jää enemmän pelivaraa hintojen muuttuessa, Käki sanoo. Hänen mielestään luomu on taloudellisesti turvallinen tuotantotapa, jos osaa viljellä. Viljelijän ammattitaito korostuu entisestään, sillä tulevaisuudessa luomunkin kannattavuus heikkenee.
Suurten vähittäiskauppojen valikoimissa on noin 3000 luomutuotetta, joista 60 prosenttia on kotimaisia. Pulaa on ennen kaikkea kotimaisesta luomulihasta ja -kasviksista. Sen sijaan luomuviljatuotteita on tarjolla runsaasti.
Käki kehottaakin pohtimaan, mihin kasvavan luomuvilja-alan sato saadaan myytyä. Kaikki ei mahdu Suomeen, joten kotimainen luomuvilja tarvitsee toimivat vientimarkkinat. Lisäksi luomukotieläintiloja pitää saada lisää, jotta rehuviljalle riittää kysyntää.
Kaura on luomuviljaviennin veturi. Käki on iloinen jalostusasteen kohenemisesta ja nyt kauraa myydään ulkomaille pääasiassa hiutaleina. Kauralla riittää kysyntää. Asiantuntijaa ihmetyttääkin se, että viiteen vuoteen kotimainen luomukaura ei ole riittänyt vientimyllyille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

