Vuoden vihannes 2015 on sipuli
Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ovat valinneet vuoden vihannekseksi sipulin. Perusteluna ovat maku, terveellisyys, ekologisuus, monipuolisuus ja hinta.Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain Puutarhaliitto, Kotimaiset Kasvikset, muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät. Valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta. Ensimmäinen valinta tehtiin vuonna 1967.
Sipulista tuli vuoden vihannes, koska se kuuluu joka kokin keittiöön. Sipuli maustaa ruokia kaikissa kulttuureissa ja sen kuoriminen aloittaa kokkauksen niin kotona kuin ammattikeittiössäkin.
Sipulin valtteja ovat: maku, terveellisyys, ekologisuus, monikäyttöisyys ja hinta, valintaperustelut kuuluvat.
Sipuli alentaa veren kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Terveysvaikutukset aiheutuvat sipulien sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä, flavonoideista ja suojaravintoaineista.
Sipuliin ei myöskään kyllästy, koska sipuleita viljellään yli 20 erilaista tyyppiä. Kaupasta sipuleita saa talvikautena ainakin 15 erilaista. Eniten viljelty ja käytetty sipuli on keltasipuli, mutta tuttuja ovat myös puna-, salotti-, purjo-, kevät-, ruoho- ja valkosipuli,
Suomalainen sipuli tulee pääosin Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon viljelijöiltä. Vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa.
Viljelijät reagoivat maailman tuuliin, ja myös esimerkiksi kevätsipulia saa lähiruokana.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

