Etelä-Suomessa on tilaa luomuvihanneksille
Luomukasvisten viljely kiinnostaa uusia tuottajia Uudellamaalla ja Hämeessä. Alan koulutuspäivät kokosivat 45 henkeä Hyvinkäälle tiistaina ja keskiviikkona.
”Suosio oli yllätys meillekin”, toteaa luomuagronomi Kaija Hinkkanen Pro Agria Etelä-Suomesta. Tilaisuuden järjestivät Pro Agria Etelä-Suomen kaksi hanketta, Huomisen hämäläinen maatila ja Uudenmaan menestyvä maatila.
Etelä-Suomessa luomuvihanneksille riittää kysyntää. Suuret ruokapiirit voivat olla merkittäviä asiakkaita, mutta ketjumyymälätkin ovat alkaneet hankkia tuotteita suoraan paikallisesti.
Tällä hetkellä esimerkiksi luomuporkkanan, -sipulin ja -kaalien tuotanto on keskittynyt Etelä-Savoon, kun suurimmat markkinat ovat pääkaupunkiseudulla ja Tampereen ympärillä.
Tamperelaisen Luomulaatikko Oy:n yrittäjän Ira Hellsténin mukaan todella suurten tukkutuottajien ja pienten, runsaasti eri vihanneksia viljelevien rinnalle tarvittaisiin nykyistä enemmän tiloja, jotka keskittyisivät muutaman kasvin tuottamiseen ammattimaisesti.
Hellsténin kokemuksen mukaan Suomessa viljellään ainakin juureksia, kaalia, valkosipulia ja mansikkaa luomuna liian vähän kysyntään nähden. Luomupunajuuri ja -lanttu loppuvat joulun jälkeen.
Markkinoilla olisi sijaa myös varhaistuotantoon erikoistuneille.
”Vaikka meillä on pirkanmaalaiset maalajit, kannattaa ehdottomasti yrittää.”
Luomulaatikko on verkkokauppa, joka on välittänyt neljä vuotta luomutuotteita kuluttajille. Yrityksen osakkaina on niin kuluttajia, tuottajia kuin ravintoloita.
Hinkkanen arvioi, että alan koulutustarjonta Hämeessä ja Uudellamaalla ruokkii nuorten kiinnostusta vihannesviljelyyn. Puutarhataloutta opettavat Kiipula Janakkalassa, Keuda Mäntsälässä, Hyria Hyvinkäällä ja Hämeen ammatti-instituutti Hattulan Lepaalla.
Nykyisen kysynnänkin tyydyttäminen vaatii uusia tuottajia, sillä osa viljelijöistä jää eläkkeelle. Vihannesten viljely tarjoaa myös perinteisille viljatiloille mahdollisuuden monipuolistaa viljelykiertoa.
Hinkkanen korostaa kahta asiaa, joita aloittavan luomuvihannestuottajan kannattaa miettiä huolella: talouden suunnittelua ja tilojen välistä yhteistyötä.
”Hinnoittelu, kulujen ja oman työn arviointi ovat todella tärkeitä.”
Tilojen välisellä yhteistyöllä valikoimasta saadaan monipuolinen, mikä houkuttelee suoramyyntiasiakkaita. Yhteistyö on järkevää myös konehankinnoissa. Esimerkiksi muovituskonetta tarvitaan vain muutamana päivänä vuodessa, ja sen käyttöajankohta joustaa.
HENRIK SCHÄFER
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
