Lämpötilan lasku lisäähomemyrkkyriskiä
Kevätvehnässä ja kaurassa on todettu yksittäisiä kohonneita homemyrkky- eli -toksiinipitoisuuksia, Vilja-alan yhteistyöryhmä tiedottaa. Pitoisuudet ovat vielä olleet enimmäkseen selvästi alle elintarvikeraja-arvon.
Punahomeen aiheuttama toksiiniriski kasvaa, jos sateet edelleen jatkuvat ja puinnit viivästyvät. Ennustettu lämpötilojen lasku lisää riskiä.
MTT:n uusimman riskiennusteen mukaan ohralla Don-toksiinin riski on merkittävä Pohjanmaan, pohjoisen Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Kainuun alueilla.
Kauralla suurin riski painottuu alueelle Länsi-Uusimaa–Satakunta–Pirkanmaa–Savo.
Selvästi homeisen viljan käyttöä elintarvikkeena tai rehuna pitäisi välttää.
Toksiiniriskiä voi alentaa kuivaamalla viljan nopeasti ja huolellisesti alle 14 prosenttiin. Hyvät varastointiolot varmistavat laadun säilymisen.
Sadon laatua voidaan parantaa myös lajittelulla. Pienet, surkastuneet jyvät ovat usein punahomeen tartuttamia ja sisältävät korkeita hometoksiinipitoisuuksia.
Viljan lajittelujätteitä ei tule käyttää eläinten ruokintaan. Erityisesti siat ja hevoset sekä yleisesti nuoret eläimet ovat herkkiä hometoksiineille.
Nautaeläimistä lypsylehmät ovat lihanautoja herkempiä.
Kun satoa käytetään omaksi siemeneksi, siemenerät tulee kunnostaa huolella ja peitata home- ja taudinaiheuttajasieniin tehoavilla valmisteilla. Vaihtoehtona on hankkia kylvöihin uusi sertifioitu siemen.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
