Tulevaisuuden luomutuottaja verkostoituu
Tulevaisuuden luomutuottaja on innokas, koulutettu nuori tai eläkeikää odotteleva tukioptimoija.Jatkossa verkostoituminen muiden tuottajien kanssa sekä kasvi- ja eläintilojen yhdistyminen on entistä tärkeämpää.
Tiedot käyvät ilmi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Tulevaisuuden luomutuottaja 2025 -raportista. Raportissa selvitettiin luomutuotannon tulevaisuutta kyselemällä tuottajilta ja luomualan toimijoilta heidän näkemyksiään aiheesta.
Kyselyiden perusteella tyypiteltiin kuviteltuja tuottajaprofiileja. Tällaisia olivat esimerkiksi pohjoispohjanmaalainen pariskunta, jonka automatisoitu lypsykarjatila kasvaa ja kehittyy, sekä bioenergiaa hyödyntävä eteläpohjalainen nautakarjatila.
”Tuottajien aktiivisuus kehittää omaa toimintaansa vaihtelee suuresti jatkossakin ja on sidottu elämäntilanteeseen, kuten palkka- ja viljelijätyön suhteeseen sekä jatkajaan”, kertoo projektipäällikkö Hannele Suvanto .
Tutkijoiden mukaan strategisen suunnittelun pitäisi olla maatilayrittäjille tulevaisuudessa arkipäivää. Tilaa tulee kehittää jatkuvasti, eläkettä ei voi jäädä odottamaan peukaloita pyöritellen.
Selvityksessä myös havaittiin, että kannattavin luomutuotantomuoto on lihanauta- tai lypsykarjan kasvatus.
Kyselyyn vastasi vajaat 50 tuottajaa. Tutkimusraporttia on tarkoitus käyttää luomutuottajille suunnattujen palveluiden ja laitteiden kehittämisessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


