
Ylisen tilalla Nurmossa on kasvatettu broilereita kahdessa sukupolvessa jo täydet 50 vuotta – Nykyään perheellä on Atrian ainoa Showroom-esittelykanala
Ylisen tilalle tuli koko Itikka-ketjun toiset linnut tammikuussa 1971.
Aki Ylinen tutkailee Etelä-Pohjanmaa-lehden kehystettyä sivua vuodelta 1977. Jutussa esitellään Akin vanhempien Raimo ja Anelma Ylisen aloittamaa broilerien kasvatustoimintaa. Kuva: Johannes TervoYlisen tilalla Seinäjoen Nurmossa on kasvatettu broilereita jo 50 vuotta. Aki Ylinen otti vanhemmiltaan Raimo ja Anelma Yliseltä tilan vastuulleen vuonna 2004.
Nykyään Akin ja hänen vaimonsa Elina Ylisen tilalla kasvaa noin 90 000 broileria. Lintujen määrä on kuusinkertaistunut siitä, kun tuotanto aloitettiin 1970-luvun alussa.
Raimo Ylinen oli peltotöissä Keski-Nurmossa, kun Itikan johtaja koukkasi autolla tien viereen ja kysyi kiinnostaisiko broilerinkasvatus. Ehdotus tuli oikeaan aikaan, koska tilalla oli jo suunniteltu lehmistä luopumista.
Yliset pitivät kuuden lehmän navettaa, joka oli rakennettu 1900-luvun alussa.
"Meillä oli Nurmon ensimmäinen navetta, jossa oli karjakeittiö, mutta siihen hi-tech loppui. Katto oli rakennettu päreestä", Aki Ylinen naurahtaa.
Ylisen tilalle tuli koko Itikka-ketjun eli nykyisen Atrian toiset linnut tammikuussa 1971. Jo seuraavana vuonna lintujen määrä tuplaantui 15 000:nnesta 30 000:een. Broileria alkoi kasvattaa 1970-luvun alussa viisi pioneeritilaa, Nurmossa, Ilmajoella ja Kortesjärvellä.
"Äiti ja isä tiesivät ottavansa suuren riskin. Jos broilerintuotanto ei kannata, tila menee vasaran alle ja edessä olisi muutto Ruotsiin. Minulla on sama pelko", Aki Ylinen sanoo.
Ylisten riskinotto uuteen ja epävarmaan alaan osoittautui fiksuksi ratkaisuksi. 1970 suomalaiset söivät siipikarjan lihaa 0,8 kiloa henkeä kohti vuodessa, kun 2019 kulutus on noussut jo keskimäärin 26,6 kiloon.
2019 kesällä Aki Ylisen perhetilalle avattiin Kanala Showroom, jossa yleisö pääsee harvinaisella tavalla seuraamaan broilereiden elämää bioturvallisesti ikkunan takaa. Showroom on Atrian alueen ainoa esittelykanala. Kuva: Johannes TervoVuonna 1975 syntynyt Aki Ylinen on kasvanut kanalalla broilereiden parissa.
"Ensimmäiset muistoni lapsuudesta ovat kanalan kutterin tuoksu ja lämpö. Kun untuvikot tulivat, niitä oli mukava ottaa syliin ja viedä ruoka- ja juomapisteelle. Omat lapseni tykkäävät tehdä nyt samaa."
Lintujen lähtiessä teuraaksi, Aki oli pikkupoikana vanhempiensa mukana kanalalla kantamassa broilereita lastauslaatikoihin.
"Sain siitä työstä palkaksi kaksi penniä per kana. Osasin ala-asteelle menneessä matematiikkaa muita luokkakavereita paremmin, koska olin laskenut kanoja", hän kertoo.
Aki Yliselle oli itsestään selvää, että hän jatkaa broilerien kasvattamista sukutilalla. Vanhemmat kehottivat silti poikaansa hankkimaan varmuuden vuoksi itselleen ammatin.
Aki opiskeli Vaasassa tietotekniikka-insinööriksi ja työskenteli it-alalla ennen paluutaan kotitilan isännäksi 2004.
2008 Ylisen tilalle rakennettiin toinen broilerihalli ja kolmas halli valmistui 2013. Nykyiset rakennukset ovat mitoitettu 90 000 linnulle, mutta ympäristölupa on voimassa 110 000 linnulle.
Aki Ylinen haaveilee jatkopalasta, jos Atria näyttää vihreää valoa.
"Sen laajennuksen jälkeen tila loppuu kohta tällä tontilla kesken. Etäyksikön rakentamiseen on pienehkö kynnys. Nyt pääsen lompsimaan kanalaan keskellä yötä, kun vain vedän saunatakin päälle."
Ylisen Aki tunnetaan innovatiivisena insinööri-isäntänä, joka suunnittelee jatkuvasti työpöydällään teknisiä parannuksia tilalleen.
Kahdessa Ylisen broilerihallissa on Suomessa harvinaiset lämmöntalteenottoyksiköt, joiden kautta lämpöenergiaa säästyy 30 prosenttia. Vuonna 2019 tilan pihapiirin katoille investoitiin aurinkopaneelit.
"Strateginen tavoite on olla Suomen energiatehokkain broileritila. Luulen, että olemme jo aika lähellä sitä."
MTK Nurmon nokkamiestä Aki Ylistä masentaa tuottajia syyllistävä lihakeskustelu. Linnut viettävät elämänsä lattian peittävällä pehmeällä turvepehkulla. Hyvä kuivike auttaa pitämään broilerien jalkapohjat terveenä. Kuva: Johannes Tervo2019 kesällä Ylisen tilalle avattiin Kanala Showroom, jossa yleisö pääsee harvinaisella tavalla seuraamaan broilereiden elämää ikkunan takaa. Showroom sijaitsee uusimman vuonna 2013 rakennetun hallin päädyssä, ja se on Atrian alueen ainoa esittelykanala.
Jo tuhat ihmistä on ehtinyt vierailla Ylisen Kanala Showroomissa. Joukkoon mahtuu esimerkiksi Atrian henkilökuntaa, eläinlääkäreitä, S-ryhmän ja Keskon vastuullisuusihmisiä ja agrologiopiskelijoita. Ulkomailta asti vieraita on käynyt Japanista, Kiinasta ja Ranskasta.
"Ihmisten ilmeet ovat minulle paras palaute. Vieraat taivastelevat, miten lintuja on näin paljon. Monia yllättää se, että broilerit saavat juosta vapaana lattialla."
Tilan isäntäväki ottaa mielellään vastaan koululaisryhmiä ja päiväkodin lapsia, sillä harva kaupungistunut suomalainen tietää enää, millaista maatilan arki on.
MTK Nurmon nokkamiestä Aki Ylistä masentaa tuottajia syyllistävä lihakeskustelu. Broilereita ei ole Ylisen tilalla 50 toimintavuoden aikana lääkitty koskaan antibiooteilla ja kanojen kasvipohjainen rehu valmistetaan A-Rehun rehutehtaassa Koskenkorvalla.
Linnut viettävät elämänsä lattian peittävällä pehmeällä turvepehkulla. Hyvä kuivike auttaa pitämään broilerien jalkapohjat terveenä.
"Teemme tätä työtä vastuullisesti, sydämellä ja isältä pojalle -meiningillä. Broilereita ei pysty kasvattamaan väkisin, vaan niiden on nautittava olostaan. Lintujen hyvinvointi on meille ykkösasia."
Vuonna 1975 syntynyt Aki Ylinen on kasvanut kanalalla broilereiden parissa. "Ensimmäiset muistoni lapsuudesta ovat kanalan kutterin tuoksu ja lämpö. Kun untuvikot tulivat, niitä oli mukava ottaa syliin ja viedä ruoka- ja juomapisteelle." Kuva: Johannes TervoAki ja Elina Ylisen neljä lasta ovat olleet pienestä pitäen mukana tilan työssä. Veljekset ovat jo sopineet puolitosissaan keskenään, että perheen 8-vuotias kuopus Aleksis jatkaa vartuttuaan tilanpitoa.
Broilerien lähdettyä teuraaksi, hallit siivotaan tarkkaan. Ennen seuraavaa erää perheellä saattaa olla mahdollisuus vajaan viikon lomailuun.
Korona-aikana Yliset ovat matkailleet vuokramökeissä Suomessa, talvella houkuttaa Kanarian saarten lämpö.
Aki Ylinen pystyy lomalla olemaan ajattelematta kotitilan juttuja ehkä kaksi päivää. Sitten hän rupeaa jo piirtämään uusia suunnitelmia ruutuvihkoon.
"Tilan pyörittäminen on elämäntapa eikä pelkkä ammatinvalintakysymys. Untuvikkojen tulovaihe on kiva, kun linnut ovat pieniä ja söpöjä. Elämä palaa silloin normaaliin rytmiin."
Aki Ylinen
- Vuonna 1975 syntynyt nurmolainen maatalousyrittäjä.
- Ylisen tilalla on harjoitettu broilerinkasvatusta jo 50 vuotta, vuodesta 1971 lähtien. Aki on isännöinyt sukutilaa vuodesta 2004 vaimonsa Elina Ylisen kanssa.
- Tilan yhteyteen on rakennettu erillinen Kanala Showroom, josta kanojen elämää pääsee tarkkailemaan bioturvallisesti ikkunan takaa.
- Vuodesta 2018 lähtien Ylisen tilalla on ollut apuna yksi ulkopuolinen työntekijä.
- Koulutukseltaan tietotekniikan insinööri Vaasan teknillisestä oppilaitoksesta 1999. Ennen maatalousyrittäjäksi ryhtymistä toimi Saraware Oy:ssa ohjelmistosuunnittelijana 1998–2004.
- MTK Nurmon puheenjohtaja. Nurmon kunnanvaltuustoon jäsen 2004–2008. Seinäjoen kaupunginvaltuustossa vuodesta 2013. Edustaa keskustapuoluetta.
- Seinäjoen kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja 2015–2017. Seinäjoen kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja 2019–2021. Kaupunginhallituksen jäsen vuodesta 2013.
- Perheeseen kuuluu vaimo Elina Ylinen ja neljä lasta Sofia, Akseli, Aleksanteri ja Aleksis.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

