FAO: Viljojen hinnatkorkealla kokovuosikymmenen
Vaikka kansainväliset maatalousmarkkinat ovat rauhoittuneet viime vuoden kevään ennätyshinnoista, ruuan hinnat säilyvät korkeina ainakin kuluvan vuosikymmenen.
Ruuan kysynnän kasvu jatkuu, mutta tuotanto alkaa yskiä ja kasvu hiipuu siitä, mihin on totuttu.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n sekä taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön Oecd:n maatalousraportti korostaa, että väestönkasvun lisäksi henkeä kohti lasketut tulot kasvavat, kaupungistuminen jatkuu.
Samaan aikaan maataloustuotanto perinteisissä vientiin keskittyneissä teollisuusmaissa on hidasta, vaikka hinnat ovat nousseet.
Viljelysmaan arvioidaan lisääntyvän vain vähän tällä vuosikymmenellä. Tuotannon lisäyksen tulee perustua tuottavuuden kasvuun, raportissa todetaan.
Raportissa ennustetaan, että maataloustuotannon kasvu hidastuu 1,7 prosenttiin vuodessa, kun viime vuosikymmenillä kasvu on ollut yli kaksi prosenttia vuodessa.
Tuotantopanosten hintojen nousu ja raaka-aineiden saatavuusongelmat yhdessä ympäristövaatimusten ja ilmastonmuutoksen negatiivisten vaikutusten kanssa johtavat siihen, että ruuan tarpeen kasvuun on entistä vaikeampi vastata.
Suurin osa ennustetusta ruuantuotannon kasvusta tulee kehittyvistä maista, jotka hallitsevat ruokamarkkinoita entistä selvemmin.
Pääsihteeri Angel Gurria Oecd:stä toteaa, että tuottavuuden lisääminen, vihreä kasvu ja avoimet markkinat ovat avainasemassa, kun huolehditaan tulevien sukupolvien ravitsemuksesta.
Hallitusten pitää purkaa kauppaa rajoittavia esteitä ja luoda järjestelmiä, jotka suosivat kestävää ruuantuotantoa unohtamatta tuottavuuden kasvua.
Ruuan kallistuminen on merkinnyt kovaa elämää äärimmäisessä köyhyydessä eläville kehitysmaiden asukkaille. FAO:n pääsihteeri José Graziano da Silva vetosi päättäjiin: ”Vauraiden maiden tulee kaksinkertaistaa ponnistelut, jotta nälkäisten määrää voidaan vähentää.”
Haasteet ovat suuria ja päättäjien tulee tehdä kaikkensa ruuantuotannon turvaamiseksi ottaen erityisesti huomioon pienviljelijöiden tarpeet.
Ruuan hävikkiä pitää kyetä vähentämään, sillä FAO:n tuoreen selvityksen mukaan kolmannes ihmisravinnoksi tuotetusta ruuasta päätyy jätteeksi.
Neljännes maatalousmaasta on raportin mukaan merkittävästi pilaantunut. Kuivuus on pahentunut monissa maissa ja monien kalalajien kannat ovat kutistuneet ylikalastuksen takia. Lisäksi säiden ääri-ilmiöiden yleistymistä pidetään todennäköisenä.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
