Nyt lähti viesti Orpolle: Huoltovarmuus ja kestävä kehitys vaativat yli 2 miljardin vuosittaiset kasvuinvestoinnit alkutuotantoon ja alan teollisuuteen
ETL ja MTK ehdottavat ruoka-alasta hallituksen kärkiohjelmaa. Järjestöt ennakoivat ruokaketjun kohtaavan tulevaisuudessa kriisejä aiempaa useammin.
MTK ja ETL vaativat uudelta hallitusohjelmalta takausta ruokaketjun toimivuudelle. Kuva: Markku Vuorikari, MT, Jaana KankaanpääMaailman myllerrykset, kuten koronapandemia ja etenkin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, ovat tehneet näkyviksi suomalaisen ruokaketjun vahvuudet, heikkoudet ja korjaustarpeet, MTK ja Elintarveteollisuusliito kirjoittavat yhteisessä kannanotossaan.
”On ennakoitavissa, että ruokaketju kohtaa tulevaisuudessa kriisejä aiempaa useammin. Ruokaketjun toimivuus on varmistettava kaikissa tilanteissa”, järjestöt vaativat.
”Vastuullinen ruokajärjestelmä, puhdas vesi, kestävä bio- ja kiertotalous sekä luotettavat tietovarannot ovat tärkeitä kaikille kansalaisille.”
Samalla ne luovat merkittäviä mahdollisuuksia kilpailukyvylle ja elinvoimalle maaseudulta kaupunkeihin.
Kannanotto korostaa, että ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ala työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä.
”Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada tulevalla vaalikaudella hyödynnettynä tukemaan hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.”
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ehdottavat että hallitusohjelmassa ruoka-ala nostetaan yhdeksi ratkaisualaksi sekä luomaan työpaikkoja, investointeja että huoltovarmuutta.
”Esitämme että, ruoka-alan pitkäjänteinen kehittäminen on nostettava tulevan hallituksen kärkiohjelmaksi. Alaa tulee katsoa kokonaisuutena ja sen kehittämistä on johdettava poikkihallinnollisesti sekä poliittisella että virkatasolla.”
Ilman ruoka-alan kestävää kasvua ei ole mahdollista siirtyä kestävään tuotantoon.
Kasvuohjelman tavoitteena on lisätä alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvata huoltovarmuutta, vahvistaa alan yritysten kykyä investoida ja innovoida sekä lisätä vientiä. ”Tämä vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.”
Ohjelman avulla lisätään alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupan sekä ravitsemispalveluiden välistä yhteistyötä. Samalla vauhditetaan kestävien ratkaisujen käyttöönottoa ja oikeudenmukaista tulonjakoa ketjun sisällä.
Ohjelman tukemana pystytään vastaamaan kuluttajien toiveiseen saada kilpailukykyisellä hinnalla kotimaista, ravintosuositusten ja vastuullisten toimintatapojen mukaista ruokaa.
”Ruoka-ala on ratkaisemassa vihreää siirtymää ja kestävää kehitystä. Alan investoinnit näihin on mahdollistettava eri rahoituskeinoin.”
Kiertotalouden avulla voidaan hyödyntää ravinteet ja tuotannon sivuvirrat mahdollisimman tehokkaasti. Kotimaisen elintarviketuotannon kestävyys ja kilpailukyky kulkevat järjestöjen mukaan käsi kädessä.
”Vastaavasti kotimainen alkutuotanto ja elintarviketeollisuus voivat menestyä vain yhdessä. Ilman ruoka-alan kestävää kasvua ei ole mahdollista siirtyä kestävään tuotantoon.”
Lue MTK:n ja ETL:n yhteinen kannanotto kokonaisuudessaan täältä.
MTK:n ja ETL:n tavoitteita
Alkutuotannon ja teollisuuden investointien lisäämisen keskimäärin 2,2 miljardiin euroon vuodessa vuoteen 2027 mennessä
Alkutuotannon ja teollisuuden TKI-investointien kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä 120 miljoonaan euroon
Viennin kaksinkertaistaminen neljään miljardiin euroon vaalikauden aikana
5 000 uuden työpaikan synnyttäminen elintarvikesektorille
Poikkihallinnollisen valmistelutyön käynnistäminen hallitusohjelmassa
Suomen Ruokakampuksen perustaminen edistämään alan jalostusarvon nostoa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








