Suomen tiukat säädökset voivat kääntyä viljelijän kilpailueduksi kansainvälisillä markkinoilla
Eettisyyttä korostaville ulkomaisille markkinoille alkaa olla jo kiire, sanoo Keski-Pohjanmaan tuottajaliiton puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala.
Vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille löytyy kysyntää, uskoo Atso Ala-Kopsala. Kuva: Kari SalonenTiukoista säädöksistä ei ole pelkkää haittaa, arvioi Keski-Pohjanmaan tuottajaliiton puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala eilen pidetyssä liiton kevätkokouksessa.
"Moni tiukempi säädös, jota olemme pitäneet ehkä aiemmin kilpailuhaittana, saattaa alkaa kääntyä eduksi."
Hän uskoo suomalaiselle vastuullisen tuotannon mallille löytyvän kysyntää.
"Esimerkiksi tämän hetken kuuma puheenaihe maailmalla on antibioottien käyttö eläintuotannossa."
Tuotannon eettisyyttä korostaville vientimarkkinoille on Ala-Kopsalan mukaan jo kiire.
"Ensinnäkin siksi, että oma tuotantoketjumme tarvitsee kipeästi rahaa, jota kotimaan halpuutuksen keskellä ei ole tarjolla ja toisekseen siksi, että muun muassa tanskalaiset jo brändäävät itseään antibioottien käytön vähentäjinä. Tosin jättävät samalla kertomatta, että muun muassa porsastuotannosta kolmannes myydään ulkomaille kasvatettavaksi väljempien lääkintäsäädösten maihin."
Toisaalta kotimaassa tilanne on sellainen, ettei suomalainen tuottaja ei pysty palvelemaan enää kaikkia asiakkaita.
"Ne, jotka painottavat pelkästään hintaa, ovat asiakkaina meille mahdottomia. Maksukykyiset markkinat on haettava sieltä, missä hyvää tuotantotapaa arvostetaan", Ala-Kopsala arvioi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
