”Lehmää voidaan pistää hätätapauksessa jopa puukolla” — onnistunut röyhtäily on naudalle elämän ja kuoleman kysymys
Lehmän puhaltumisessa ei ole tavatonta, että kaasua voidaan päästää ulos pötsistä suoraan kyljen kautta. Hätätapauksissa maitotilallinen voi joutua tekemään reiän pötsiin itse.
Lehmän pötsi tuottaa päivittäin satoja litroja kaasua. Joskus kaasun pääsy ulos pötsistä kuitenkin häiriintyy. Arkistokuva, kuvan lehmä ei ole puhaltunut eikä liity tapaukseen. Kuva: Jaana KankaanpääMT kertoi aiemmin miljoonayleisön keränneestä Twitter-videosta, jossa saatteen mukaan oli puhaltunut lehmä.
Tosiasiassa videolla esiintyvä eläin oli todennäköisesti sika.
Videon yhteydessä mainittu ilmiö on kuitenkin karjanomistajille tuttu.
Lehmillä kaasun vapauttamiseen suoraan kyljestä voidaan joutua turvautumaan hätätapauksissa, kertoo Lehmälääkärit.com:ssa työskentelevä eläinlääkäri Virve Korhonen.
Pötsi tuottaa päivittäin satoja litroja kaasua, joka normaalisti poistuu sieltä pääasiassa suun kautta. Joskus kaasu ei kuitenkaan pääse ulos.
Syynä voi olla esimerkiksi tukos ruokatorvessa tai lehmän asento, jossa se ei voi röyhtäillä.
Erikseen ovat lisäksi tapaukset, joissa kaasusta onkin muodostunut pötsissä vaahtoa. Silloin lehmä ei pysty myöskään röyhtäilemään kaasua ulos. Esimerkiksi voimakkaasti typpilannoitettu, rehevä laidunruoho voi aiheuttaa vaahtoutumista – etenkin sateiden jälkeen.
Yleisin ensiapu puhaltumiseen on letku. Useilta tiloilta letkutusvälineet löytyvät omasta takaa, Korhonen mainitsee.
Letkulla autetaan kaasuja pääsemään ulos. Myös ruokatorvessa olevia tukoksia voidaan saada letkun avulla liikkeelle. Jos ongelmana on pötsikaasun vaahtoutuminen, ruokaöljy auttaa vapauttamaan kaasua.
Jos eläin on tukehtumisvaarassa eikä kaasu tule ulos, eläinlääkäri voi puudutuksessa kiinnittää lehmän kylkeen pistimellä varustetun pötsitrokarin, jonka avulla kaasua vapautuu.
Tavaton ei ole myöskään tilanne, jossa emäntä tai isäntä on itse joutunut päästämään lehmän tukalasta tilanteesta tekemällä reiän eläimen kylkeen.
”Jos lehmä on tukehtumassa, sitä voidaan pistää hätätapauksessa jopa puukolla”, Korhonen vahvistaa. Pistospaikan tulee olla kuitenkin oikea ja eläinlääkäri kutsua ensiavun jälkeen paikalle.
On myös tyypillistä, että kuolleet lehmät turpoavat pötsistään pinkeiksi. Niin käy äkkiä, oli kuolinsyy mikä tahansa, Korhonen sanoo. Pötsimikrobisto jatkaa elämäänsä vielä jonkin aikaa naudan kuoleman jälkeenkin.
Lehmän puhaltuminen kiehtoo myös populaarikulttuurissa. Aiheella on revitelty Martin McDonaghin käsikirjoittamassa lyhytelokuvassa Six Shooter (2004).
Elokuvassa on kohtaus, jossa lehmäasiantuntijana itseään pitävä mies ottaa ruuvimeisselin ja tökkää sillä puhaltuneen naudan kylkeen reiän. Mies vie sytyttimen kyljestä purkautuvaan kaasuun ja - PUM! - palanut kaasu leimahtaa pötsiin saakka ja lehmä räjähtää näyttävästi kappaleiksi.
Räjähdyksen mahdollisuuteen Korhonen ei ota kantaa.
Puhaltuminen ei kuitenkaan koskaan ole sairaus vaan oire, hän muistuttaa. ”Ongelmana on kaasun poistumisen estyminen. Pitää miettiä, mistä se johtuu.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









