Kestävä ruokajärjestelmä ei synny ilman rajat ylittävää yhteistyötä
Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota, pitkittyneet konfliktit ja ilmastonmuutos ovat heikentäneet maailmanlaajuista ruokaturvaa.
Kansliapäällikkö Husu-Kallio avasi tuottajajärjestöjen roolia kestävissä ruokajärjestelmissä ja maatalouden arvoketjuissa pohtivan oheistapahtuman. Kuva: Jarno MelaMaa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio edusti Suomea Afrikan Unionin (AU) ja EU:n maatalousministerien konferenssissa Roomassa perjantaina. Konferenssin teemana oli ”kestävät ruokajärjestelmät ja kestävät maatalouden arvoketjut”.
”Kestäviä ruokajärjestelmiä on mahdotonta saavuttaa ilman kaikkien osapuolien mukaan ottamista, sekä paikallisesti että globaalisti. Uskon, että on välttämätöntä istua saman pöydän ympärille kaikkien toimijoiden kanssa ja tunnistaa päätösten hyödyt ja haitat. Suomen kokemukset tuottajajärjestöjen mukaan ottamisesta voivat olla hyödyksi laajemminkin”, Husu-Kallio totesi.
Husu-Kallio avasi tuottajajärjestöjen roolia kestävissä ruokajärjestelmissä ja maatalouden arvoketjuissa pohtivan oheistapahtuman.
Tilaisuuden tavoitteena oli kehittää yhteistä visiota Afrikan unionin ja EU:n välisestä uudesta kumppanuudesta, josta sovittiin helmikuussa 2022 pidetyssä AU:n ja EU:n huippukokouksessa. Koronapandemian, Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan, pitkittyneiden konfliktien, ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöpaineiden vaikutukset ovat heikentäneet ruokaturvaa maailmanlaajuisesti.
Päivän aikana keskusteltiin mm. investointien, tutkimuksen ja innovaatioiden merkityksestä sekä ruokajärjestelmien ilmastokestävyydestä ja kauppapolitiikasta. Maailmanlaajuinen ruokajärjestelmä on hauras, joten molemmilla mantereilla on välttämätöntä vahvistaa sietokykyä maataloussektorin kohtaamia haasteita vastaan.
Konferenssi edelsi FAO:n Roomassa tänä viikonloppuna alkanutta 43. yleiskokousta, jossa Husu-Kallio johtaa Suomen delegaatiota
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




