Britannian ruokaturva vaakalaudalla – joka kahdeksas maitotilallinen on ehkä lopettamassa, selviää Arla Foods UK:n kyselystä
Arla Foods UK:n vuosittainen kysely paljastaa, että osaavien ja kokeneiden työntekijöiden löytämisestä on muodostunut iso haaste.
Kuusi prosenttia tiloista on jo joutunut vähentämään maitotuotantoaan työvoimapulan vuoksi, ja 13 prosenttia harkitsee toiminnan lopettamista seuraavan vuoden aikana, jos tilanne ei parane. Kuvituskuva. Kuva: Jaana KankaanpääArla Foods UK on julkaissut huolestuttavia tuloksia vuosittaisesta kyselystään, jossa kartoitettiin Britannian maitotilallisten työvoimatarpeita. Kyselyyn vastasi 1 900 Arlan britannialaista maidontuottajaa.
Kyselyn mukaan jopa viisi kuudesta tilallisesta, jotka ovat yrittäneet hakea työntekijöitä, ovat saaneet joko hyvin vähän tai ei lainkaan päteviä hakemuksia. Vuodesta 2021 vuoteen 2025 luku on kasvanut 79 prosentista 84 prosenttiin.
Tilallisista 48,6 prosenttia kertoo, että työntekijöiden pitäminen tilalla on vaikeutunut erityisesti Brexitin ja koronapandemian jälkeen. Viisi prosenttia kokee tilanteen parantuneen.
Kuusi prosenttia tiloista on jo joutunut vähentämään maitotuotantoaan työvoimapulan vuoksi, ja 13 prosenttia harkitsee toiminnan lopettamista seuraavan vuoden aikana, jos tilanne ei parane. Lisäksi yli 47 prosenttia tilallisista ovat yli 55-vuotiaita, ja vain 3 prosenttia on ensimmäisen sukupolven viljelijöitä. Yli 66 prosenttia on kyselyn mukaan vähintään neljännen sukupolven viljelijöitä.
"Koulutusjärjestelmän ja maatalousalalle johtavien polkujen välillä on selkeä kuilu, ja ehkä vieläkin suurempi kuilu vallitsee ihmisten ja heidän ruokansa alkuperän välillä.”
Ratkaisuna työvoimapulaan Arla Foods UK vaatii hallitukselta konkreettisia toimia, kuten oppisopimusjärjestelmän uudistamista ja uraneuvonnan parantamista kouluissa, jotta maatalousala houkuttelisi enemmän nuoria ja monimuotoisia työntekijöitä.
Yhtiö korostaa tiedotteessa myös tarvetta purkaa ennakkoluuloja maataloutta kohtaan ja edistää yhteistyötä koulutusjärjestelmän, hallituksen ja teollisuuden välillä.
Arla Foods UK:n toimitusjohtaja Bas Padberg varoittaa tiedotteessa, että työvoimapula johtaa korkeampiin kustannuksiin ja pienempään maitotuotantoon, mikä näkyy lopulta tuotteiden hinnoissa ja saatavuudessa ruokakaupoissa. Tämä vaikuttaa miljooniin kuluttajiin, jotka turvautuvat maitoon ravinnon lähteenä.
"Koulutusjärjestelmän ja maatalousalalle johtavien polkujen välillä on selkeä kuilu, ja ehkä vieläkin suurempi kuilu vallitsee ihmisten ja heidän ruokansa alkuperän välillä.”
Yhtiö painottaa, että hallituksen tuki on välttämätöntä merkittävän muutoksen toteuttamiseksi, ennen kuin Britannian ruokaturvallisuus vaarantuu vakavasti.
Lisäksi edustajaneuvoston jäsen Heather Davies korostaa, että rekrytointi on tiloilla äärimmäisen vaikeaa.
”Yli 90 prosentilla hakijoista ei ole lainkaan aiempaa kokemusta maataloudesta. Tämä tekee osaavan työvoiman löytämisestä todella haastavaa.”
Arla on käynnistänyt omia aloitteita työvoimapulan ratkaisemiseksi: Future Dairy -työryhmän poliittiseen vaikuttamiseen, koulupaketteja ja maatilavierailuja oppilaille, harjoitteluohjelman maatalousopiskelijoille sekä viljelijöiden ja koulujen välisen yhteistyön.
Laajemmin koko toimitusketjussa Arla tarjoaa uusia oppisopimusmahdollisuuksia ja Taw Valleyn toimipisteeseen on luotu uusi oppisopimusohjelma, joka tukee uuden mozzarella -tuotantoinvestoinnin innovaatiota ja teknologiaa.
Lisäksi Arla tarjoaa harjoittelumahdollisuuksia ja tekee yhteistyötä yliopistojen ja muiden organisaatioiden kanssa maatalouden tukemiseksi.
Omista aloitteista huolimatta yhtiö painottaa, että hallituksen tuki on välttämätöntä merkittävän muutoksen toteuttamiseksi, ennen kuin Britannian ruokaturvallisuus vaarantuu vakavasti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







