Hyvinkääläinen Knehtilän tila palkittiin vuoden luomuyrityksenä: "Hieno esimerkki toimijoiden välisestä yhteistyöstä"
"Yksinään ei kenenkään tila ole riittävän suuri vastaamaan isoihin ongelmiin", Luomuliiton puheenjohtaja toteaa.Hyvinkäällä toimiva Knehtilän luomutila on valittu vuoden luomuyritykseksi. Palkinnon luovutti Luomuliitto Seinäjoella tänään.
Liitto haluaa nostaa tilan esiin hienona esimerkkinä toimijoiden välisestä yhteistyöstä, kokonaisvaltaisesta ajattelusta ja tilan toimintojen kehittämisestä laajalla rintamalla.
Knehtilän tilalla viljellään monipuolisesti luomuviljaa ja -öljykasveja. Pihapiirin navetta on kunnostettu juhla- ja kokoustilaksi.
Knehtilä tunnetaan kansainvälisesti Palopuron agroekologisesta symbioosista eli luomuyrittäjien yhteisöstä, jonka puitteissa ravinteet ja energia kiertävät paikallisesti. Tuloksena saadaan viljatuotteita, vihanneksia, kananmunia, biokaasua sekä biokaasun tuotannossa syntyvää mädätettä, joka on erinomaista lannoitetta.
Palopuron symbioosi on mukana Helsingin yliopiston sekä hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkimushankkeissa.
Tilan isäntä Markus Eerola vaikuttaa maatalouden edunvalvonnassa.
Perheen vanhemmat pojat vetävät tilan yhteydessä toimivaa Knehtilän Pieni puro -yritystä, joka jalostaa tilan viljaa.
"Monet ryhmät tulevat tänne, koska he haluavat tutustua maatalouteen ja tapaamme tehdä asioita", kertoo Minna Sakki-Eerola, joka vastaa tilan tapahtuma- ja myymälätoiminnasta.
Ilmastonmuutos tuntuu myös luomuviljelyssä, kun säät muuttuvat ennakoimattomiksi. Knehtilän tilalla on laajennettu viljelykasvivalikoimaa riskin hajaannuttamiseksi.
"Tuotantoon täytyy saada lisää joustavuutta, jotta tila selviää muuttuvista olosuhteista. Luomun viljelytapaa puoltaa se, että siinä on panostettava maan kasvukuntoon", Eerola sanoo.
Lisäksi gluteenittomilla hampulla ja puhtaalla kauralla on Eerolan mukaan hyvät vientimahdollisuudet.
Luomuliiton puheenjohtaja Janne Rauhansuu kiittelee yrittäjiä kehittävästä otteesta ja laajojen yhteistyöverkostojen rakentamisesta.
"Yksinään ei kenenkään tila ole riittävän suuri vastaamaan isoihin ongelmiin, mutta paikallisella yhteistyöllä, kuten Knehtilän tilalla, vaikuttavuus on huomattavasti suurempi", hän perustelee voittajavalintaa.
Luomuliitto myöntää Vuoden Luomuyritys -palkinnon vuosittain innovatiiviselle, ekologiselle tai muuten innostavaa esimerkkiä näyttäneelle luomuyritykselle. Voittajan valitsee Luomuliiton hallitus ehdotettujen yritysten joukosta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


