Atrian Gröhn: Liha-ala täyttää kriisialueen tunnusmerkit
”Jos valtio järjestää apua Kemijärven ja Salon tapaisille kriisipesäkkeille, kotieläintalous täyttää samat tunnusmerkit tulevan talven aikana.”Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn perää päättäjiä pikaisesti heräämään maatilojen ahdinkoon, sillä kustannukset nousevat nyt rajusti lihaa tuottavilla tiloilla.
Sianlihan tuottajahintaan tarvittaisiin parinkymmenen sentin korotus, eikä suhteellinen nousutarve jää kauas tästä broilerin- tai naudanlihassa.
Gröhn laskee, että Suomen koko 400 miljoonan kilon lihantuotannossa teurastamojen pitäisi pystyä tilittämään tiloille noin sata miljoonaa euroa lisää seuraavan 12 kuukauden aikana.
Tämä olisi 10–15 prosenttia nykyistä enemmän.
”Ymmärrämme tuottajien tuskan, mutta suuri kysymys on, mitä sille voidaan tehdä.”
Kustannusten vyöryttäminen lihan alkutuotannosta lopputuotteen hintaan on vaikeaa kovan kilpailun takia. Teollisuus on tiukoilla neuvottelussa kaupan kanssa.
”Olemme joutuneet koviin vääntöihin, mutta ei kauppa ole käsitellyt meitä lainvastaisesti”, Gröhn sanoo.
Hän toivoo päättäjiltä muutoksia kilpailulainsäädäntöön lihayritysten neuvotteluasetelman parantamiseksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


