Hernepuimurit porhalsivat pellolle harvinaisen aikaisin – hellekausi kuivatti kasvustoja ja satotoiveita
Viisitoista hellepäivää olivat liikaa ja ensimmäisenä kylvetyt herneet kärsivät eniten. Pari viikkoa menee rauhallisesti, mutta kuun puolivälin jälkeen kalusto pyörii pelloilla ympäri vuorokauden.Apetit aloitti pakasteeksi korjattavan herneen puinnit jo viikko sitten, kun pitkä hellejakso valmisti kasvustoja ennenaikaisesti. Sato on ollut ensimmäisenä korjatuilla pelloilla niukka, mutta laadussa ei ole ollut moittimista, toteaa viljelyasiantuntija Matti Perttu Apetitilta.
Kesän korjuusesonki käynnistyi maanantaina Alastarolta ja perjantaina korjuu eteni Huittisten Räikänmaalle. Viikonlopun koneet seisovat ja alkuviikolla siirrytään hieman etelän suuntaan Vampulaan, Perttu kertoo.
Pertun mukaan korjuussa edetään rauhallisesti ja korjuu keskittyy päiväsaikaan. Ensi viikkokin on näillä näkymin rauhallinen, kun viileä sää on hidastanut herneen kehitystä.
Suunnilleen viikon päästä korjuu pääsee täyteen vauhtiin. Korjattavaa myös riittää, sillä herneen sopimusala kasvoi 250 hehtaaria viime vuodesta peräti 1 500 hehtaariin.
Pertun mukaan kesäkuun 15 hellepäivää olivat liikaa herneelle varsinkin, kun hellejakso osui herneen kannalta hankalimpaan hetkeen. Erityisesti ensin kylvetyt lohkot kärsivät helteestä.
Satonäkymät ovat poikkeuksellisen vaihtelevia pitkälti sen mukaan, minne kesäkuun kuurosateet osuivat.
Apetit korjaa tuorehernettä kolmella erikoispuimurilla Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

