Vuohi on uhanalainen neitsytlypsäjä
SEINÄJOKI (MT)
Farmarissa pääsee vielä tänään ja huomenna seuraamaan Ylipieni- ja Toblerone-nimisten kuttujen konelypsyä. Samalla kehään astuu näytille Arvo-pukki ja kuulijoille esitellään suomenvuohi rotuna.
Arvon omistajan, Jani Sievosen, tilalla on parisataa muutakin vuohta. Yrittäjä toivoo, että kannattavuus kohenisi ja uusille tuottajille löytyisi markkinarako. Jos kysyntä kasvaa, on hän itsekin valmis laajentamaan.
Suomessa on parikymmentä kuttuja lypsävää yritystä.
Juustoportti on ainoa meijeri, joka kerää kutun maitoa.
Vuohi voi lypsää vuodessa 400–1 500 litraa maitoa. Keskimäärin ne lypsävät 600 litraa.
Vuodessa Suomen nelisentuhatta kuttua lypsävät noin miljoona litraa.
Kutun maidosta voi tehdä kaikkea samaa kuin lehmänmaidostakin. Juustojen lisäksi siitä saa ainakin rahkaa, viiliä ja toffeeta.
”Kutun maidossa on pieni villainen sivumaku. Ruokinnalla siihen voi kuitenkin vaikuttaa”, sanoo kuttutilallinen Marita Ollila.
Käyttäjäkokemusten perusteella vuohen maito sopii lehmän maitoa paremmin laktoosi-intoleranssista kärsiville, kertoo Pro Agrian lammasneuvoja Elina Vainio. ”Kutun maidossa on vähän glukoosia, joka voi olla yhtenä selittävänä tekijänä.”
Lisäksi maidosta tehdään allergikoille sopivaa saippuaa.
Ollilan mukaan vuohen liha on huonosti hyödynnettyä. Hän kertoo sen olevan lievästi riistan makuista.
Maun voi itse todeta Farmarin Ruokaprovinssi-kadulla. Vuohen maidosta tehtyjä tuotteita voi maistella Juustoportin osastolla.
Suomenvuohi on ainoa Suomessa esiintyvä vuohirotu. ”Pienen tuotantosuunnan huono puoli on se, että tietoakin on niukasti saatavilla”, sanoo Sievonen.
”Esimerkiksi lääkkeiden saannissa on ongelmia. Suomessa muille eläimille hyväksyttyjä lääkkeitä ei välttämättä ole rekisteröity vuohille, eikä niitä silloin voi käyttää.”
Koska populaatio on pieni, täytyy sukusiitokseen kiinnittää erityistä huomiota. Pukkilinjojen selvitystyö on käynnissä ja helpottaa vielä jalostusta.
Toistaiseksi rotu on kuitenkin pysynyt kestävänä ja terveenä.
Kuttu voi elää 20-vuotiaaksi. Siitä voi saada maitoa, vaikkei se olisi poikinut.
LAURA KYLMÄMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
