
Rödingin tilalla viljellään kaalia edistyksellisesti: "Säävaihtelut vaikuttavat meidän viljelytekniikalla vähemmän kuin tavallisessa avomaaviljelyssä"
Vihannekset viljellään leveissä kohopenkeissä, jotka on katettu biohajoavalla maissi-perunatärkkelyskalvolla.Rödingin tilalla tuotetaan vihanneksia avomaalla kolmannessa polvessa. Tilaa ovat isännöineet vuodesta 2000 veljekset Jani Jokinen ja Jamu Jokinen. Viljelyksessä heillä on Cosmopolitan-salaatti, jäävuorisalaatti, keräkaali, punakaali ja lehtikaali.
Tilalla päästiin aloittamaan istutus huhtikuun puolen välin jälkeen, ja viime viikolla on leikattu ensimmäiset sadot jäävuorisalaatista. Tällä viikolla kerätään satoa Cosmopolitan-salaatista, ja ensi viikolla päästään lehtikaalin kimppuun.
Jani Jokisen mukaan tänä kesänä kasvukausi on sujunut normaalisti. Viime kesän kuivuus ja toissa kesän sateet eivät tilaa pahemmin hetkauttaneet: "Toissa kesänä satoa tuli todella hyvin ja liikevaihto kasvoi. Viime kesän kuivuuden takia sato jäi pieneksi, mutta korjuu oli sen takia nopeaa".
"Säävaihtelut vaikuttavat meidän viljelytekniikalla vähemmän kuin tavallisessa avomaaviljelyssä", kertoo Jokinen.
Tilalla vihannekset viljellään leveissä kohopenkeissä, jotka on katettu biohajoavalla maissi-perunatärkkelyskalvolla. Kohopenkeissä rankatkaan sateet eivät pääse hukuttamaan viljelykasveja. Toisaalta taas kuivalla säällä kalvo pitää kosteuden maassa. Muitakin etuja on: rikkakasvien torjuntaa ei tarvitse tehdä kemiallisesti ollenkaan ja lannoitustarve on pienempi.
"Kasvit kasvavat nopeammin, kun ei tarvitse käyttää rikkakasvien torjunta-aineita", Jokinen mainitsee. Myös tuholaisten torjunta-aineista halutaan päästä eroon. Jokiset aikovat kokeilla tuholaistorjuntaverkkoja ensi kesänä.
Luomuun siirtymistä tila ei kuitenkaan harkitse: "Ravinnetasapaino pitää olla kunnossa nopeakasvuisilla kasveilla. Luomulannoitteilla se olisi vaikeaa".
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

