Suomesta löydettiin ensimmäisen kerran paprikan lievää läikkävirusta – voi aiheuttaa pahimmillaan merkittäviä satotappioita
Taudin leviäminen viljelmille on todennäköistä.
Virus aiheuttaa paprikan lehdissä kirjavuutta. Lisäksi sen seurauksena kasvaa pieniä ja epämuodostuneita hedelmiä. Kuva: Mnari-Hattab et al. 2006. Tunisian Journal of Plant Protection 1: 65 - 71.Suomessa on ensimmäistä kertaa havaittu paprikan lehdissä kirjavuutta sekä pieniä ja epämuodostuneita hedelmiä aiheuttava paprikan lievä läikkävirus. Asiasta kertoo Ruokavirasto.
Virasto korostaa, että läikkävirus on vain kasveja haittaava virustauti, eikä se aiheuta vaaraa ihmisille.
Se, miten virus on viljelmälle päätynyt, ei ole tiedossa. Taudin tiedetään kuitenkin leviävän uusille alueille erityisesti paprikan ja chilin siementen mukana.
"Oireiden vakavuus riippuu viruskannasta ja lajikkeen kestävyydestä. Virus saattaa esiintyä täysin harmittomana, mutta pahimmillaan se voi aiheuttaa merkittäviä satotappioita", Ruokaviraston tutkija Juha Tuomola sanoo tiedotteessa.
Tuomolan mukaan kaupallisesti viljeltäviin paprikalajikkeisiin on jalostettu vastustuskyky virusta vastaan, mutta maailmalla on silti hiljattain havaittu uusia virustyyppejä, jotka ovat pystyneet murtamaan sen.
Paprikan lievä läikkävirus säilyy pitkiä aikoja esimerkiksi työvälineiden pinnoilla, ja tämän vuoksi sen torjunta ja hävittäminen on hyvin hankalaa. Ruokavirastosta huomautetaan, että virusta ei pystytä hävittämään tehokkaasti siementen pinnoilta, joten virus voi päätyä siementen mukana suoraan sopivaan elinympäristöön paprikaviljelmille.
Läikkävirus voi levitä myös syötäväksi tarkoitettujen paprikoiden ja chilien mukana. Hieman yllättäen tauti voi levitä myös maustamiseen tarkoitettujen chilikastikkeiden avulla.
Kuten monet muutkin virukset, läikkävirus leviää herkästi käsien välityksellä. Ruokavirasto muistuttaa, että jos viljelmien työntekijät tai vierailijat ovat olleet kosketuksissa läikkäviruksen tartunnan saaneiden elintarvikkeiden kanssa, voivat he huomaamattaan levittää viruksen viljelmille käsissään. Viljelmillä virus siirtyy kasvista toiseen muun muassa työntekijöiden, työvälineiden, pölyttäjien ja kasteluveden mukana.
"Läikkäviruksen takia paprikaviljelmille ei saisi tuoda lainkaan ulkomaisia paprikoita, chilejä eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Viljelyn aikana työvälineitä pitäisi desinfioida säännöllisesti. Virustautisen näköisistä kasveista olisi hyvä lähettää heti näyte laboratoriotutkimuksiin ja varmuuden vuoksi myös hävittää kyseiset kasvit”, ylitarkastaja Jari Poutanen Ruokavirastosta neuvoo tiedotteessa.
Siitä huolimatta, että viruksen leviäminen Suomeen ja myös viljelmille on todennäköistä, sen vaikutukset jäävät Ruokaviraston tekemän arvion mukaan vähäisiksi. Tästä johtuen virasto ei pyydä maa- ja metsätalousministeriöltä poikkeuslupaa viruksen hävittämiseksi viranomaistoimin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

