Tilayhtymä tuottaa alppimaitoa
EPAGNY, GRUYÈRE (MT)
”Suurten puiden maatila” (Ferme des Grands Bois) Epagnyssa Sveitsin Gruyéressä tuottaa maitoa alppijuustoon. Maidosta saa kunnon hinnan: kesällä, kun lehmät ovat ylhäällä vuoristolaitumilla, 1,30 frangia (1,05 euroa) ja talvella 0,83 frangia (0,67) kilolta.
Alppimaidon tuotannolle on useita ehtoja, joista tärkein on, että eläimille ei saa syöttää säilörehua. Lehmät laiduntavat kesällä vuoristossa, minne ne kuljetetaan toukokuun puolivälissä ja syyskuun puolivälissä ne kävelevät itse alas.
Talviaikaan lehmät pidetään pihattonavetassa, mistä niillä on vapaa uloskäynti laitumelle.
Tila on kolmen naapuritilan yhteenliittymä. Cedric Pharisa ja Kollyn veljekset Olivier ja Francois perustivat kymmenen vuotta sitten yhteisyrityksen ja rakensivat navetan karjalle, jossa on sata lypsävää ja 140 nuorta karjaa.
Tilan ympärillä on 110 hehtaaria viljeltyä ja alpeilla laitumia yhteensä 250 hehtaaria.
Tila tuottaa vuodessa 730 000 kiloa maitoa, josta 140 000 kiloa jalostetaan kesällä artisaanijuustoksi ylhäällä alpeilla.
Alppijuuston tuotanto tuo vajaan kolmanneksen tilan liikevaihdosta. Lisäksi naapuritilojen parisataa hiehoa laiduntaa tilan vuoristolaitumilla. Maidosta valmistetaan noin 14 tonnia alkuperäsuojattua vacherin-juustoa ja tilan omaa erikoisuutta Petit Molésonia, jota myydään alueen kaupoissa ja ravintoloissa heinäkuusta tammikuuhun.
Suurten puiden maatila on mukana myös yhdeksän tilan yhteenliittymässä, joka omistaa 30 konetta: puimureita, lannanlevityskoneita, ruiskuja. Asiakkaita on 220.
Koneurakoinnin lisäksi yhteenliittymä ostaa yhdessä tuotantopanokset kuten öljyt, lannoitteet, siemenet ja lypsytarvikkeet.
Olivier Kolly ja Cedric Pharisa pitävät yhteistilaa hyvänä ratkaisuna, sillä se takaa jokaiselle perheelle vapaa-aikaa ja lisäksi jokainen osakas pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan.
Olivier Kolly on tekniikka-agronomi ja erikoistunut koneisiin. Hän on opetellut lypsämistä sen verran, että suoriutuu viikonloppuvuoroista joka kolmas viikko.
Francois Kolly hallitsee karjanjalostuksen, sillä hän on työskennellyt kymmenen vuotta Sveitsin holstein-yhdistyksen jalostusasiantuntijana.
Cedric Pharisa on maatalouskaupan taitaja.
Tilalla työskentelee miesten lisäksi heidän isänsä ja viisi ulkopuolista työntekijää.
Maitokiintiöiden poistuminen ei vaikuttanut tämän tilan tuotantoon, koska tilalla on sopimus juustontuotannosta. Pharisa toimii puheenjohtajana komiteassa, joka määrittelee tuotantomäärät kullekin tilalle.
Tila voisi periaatteessa lisätä maidontuotantoa, sillä juuston kysyntä kasvaa, mutta ongelmana on, että lähikaupunki Bulle laajenee koko ajan tilan maille. Juustontuotannossa vaaditaan, että rehuista 70 prosenttia on tultava omalta tilalta.
Kiintiöiden poistaminen on kuitenkin luonut maidolle hintapaineita, minkä Pharisa kokee stressaavana. ”Teollisuus sanelee hinnan. Olisi parempi, että hinnasta päätettäisiin yhdessä ja ettei olisi niin isoja hintaeroja kuin nyt on.”
Tilayhtymän tulevaisuudelle suurimman haasteen aiheuttaa se, että sekä Francois’lla että Cedricillä on kummallakin kolme poikaa, 10–15-vuotiaita. Vielä ei voi tietää, haluavatko he jatkaa tuotantoa, eikä tila riitä kuuden perheen elättämiseen.
RIITTA MUSTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
