Varhaisperunaa riittää juhannuspöytiin
Nantali (MT)
Naantalin Merimaskussa tuuli tempoo kaikin voimin harsoja, joiden suojissa kasvaa alkukesän herkku: varhaisperuna. Kylmyys on hieman hidastanut kasvua, mutta märkyys ei haittaa korjuutöitä.
”Kotimaista varhaisperunaa riittää varmasti juhannuksena kysyntää vastaava määrä”, vakuuttaa perunantuottaja Jukka Sariola, joka on myös MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja.
Lounaissaaristossa ensimmäiset avomaalla kasvaneet varhaisperunat nostettiin viime viikolla. Nyt perunaa nousee tuhansia kiloja päivässä tuottajahinnan ollessa parin euron tietämissä kilolta. Hinnoilla on tapana laskea tuotantomäärien noustessa.
Juhannusviikolla myyntiin saadaan säiden salliessa miljoona kiloa varhaisperunaa.
Kaupoissa on jo jonkin aikaa ollut tarjolla muun muassa marokkolaisia ja ruotsalaisia varhaisperunoita. Sariola ei ryhdy moittimaan kauppaa halvan tuontiruuan suosimisesta vaan painottaa kumppanuutta. Yhteistyössä on kehitettävä perunaketjua pellolta pataan.
”Tuottaja tarvitsee kauppaa tuotteidensa jakelijaksi. Meidän vastuullamme on toimittaa eteenpäin vain huippulaatua. Ulkomaiset varhaisperunat toimivat herättäjinä. Toivon, että kauppa laittaa kotimaiset näkyville niin, että kuluttaja erottaa ne ulkomaisesta ja tietää varmasti ostavansa suomalaista.”
Kasvava joukko kuluttajia suorastaan vierastaa perunaa, eivätkä he odota kesän ensimmäisiä mukuloita vesi kielellä.
”Perunoiden valmistamisen pitäisi olla yhtä helppoa kuin pikariisien tai nuudelien. Pussi mik-
roon ja perunat ovat valmiita”, Sariola pohtii.
Hänen mukaansa lounaissaariston varhaisperunan voisi tuotantoketjun voimin brändätä todellisen hittituotteen parsan tapaan, mutta se vaatii yhteistyötä koko ketjulta.
Timon suosio varhaisperunalajikkeiden ykkösenä ei ainakaan vielä horju.
”Tietysti osa kuluttajia haluaa ostaa nimenomaan Timoa, ja he osaavat sitä odottaa”, kertoo MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Terhi Löfstedt.
Timo sopii suomalaispelloille kylmänkestävyytensä ansiosta, mutta haastajia on tulossa.
”Konenostossa Timo ei ole paras mahdollinen, koska sen mukulat ovat tiiviinä rykelmänä. Vartta poistettaessa ne murskaantuvat helposti”, Sariola selittää.
Hän viljelee perunaa neljällä hehtaarilla. Timon lisäksi kasvaa muun muassa Solistia, Rivieraa ja Siikliä. ”Timon tavoin Siikli on monelle ykkösperuna. On asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan ensimmäisistä Siikelistä todella paljon”, Sariola kertoo.
Maija Ala-Siurua
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
