Kysyntä lisännyt luomusikatiloja
Tänä vuonna luomuun on tullut mukaan useita lihasikatiloja, vaikka luomusianliha on vaativa tuotantomuoto.
”Liikkeellä ollaan selvästi kysyntävetoisesti”, kertoo ylitarkastaja Sampsa Heinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
Viime vuonna luomueläintiloja oli kaikkiaan 643. Niistä luomulihasikoja pidettiin vain kymmenellä tilalla.
”Jokainen uusi hanke lisää tuotantoa merkittävästi.”
Tänä vuonna maataloustuotannon luomuvalvontaan on liittynyt 365 luomutilaa, mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna 2000-luvulla.
Eläintuotannon luomuvalvontaan on hakenut jo 113 eläintilaa eli lähes yhtä paljon kuin kolmena edellisenä vuotena yhteensä.
Elykeskuksittain tarkasteltuna eniten luomukotieläintiloja on tullut Etelä-ja Pohjois-Pohjanmaalla, sekä Pohjanmaalla.
Kaikista kolmesta maakunnasta on kustakin luomuun siirtynyt runsas kymmenen kotieläintilaa.
Tarkkoja lukumääriä eri eläintilojen tuotantosuunnista ei vielä ole saatavilla.
”Eläintuotannon painopiste erityisesti Itä-Suomessa on edelleen emolehmä- ja lammastuotannossa”, Heinonen kertoo.
Pohjanmaalla tyypillinen luomuun siirtyvä eläintila on suuri lypsykarjatila.
Eviran keräämistä tiedoista käy ilmi, että uusissa luomuviljelijöissä on erityisesti nuoria tilan pitoa jatkavia. He siirtävät luomuun kerralla sekä pellot että eläimet.
Eniten luomu kiinnostaa alle 40-vuotiaita. Seuraavaksi kiinnostuneimpia ovat 41–54-vuotiaat, kertoo Heinonen.
Useimmat uusista luomuviljelijöistä hakevat myös luonnonmukaisen tuotannon erityistukea.
Luomuviljelijöitä on noin 4 300.
Luomuviljeltyä peltoa on nyt noin 205 000 hehtaaria eli 9 prosenttia koko maan peltoalasta.
Luvussa on mukana sekä vanhojen luomutilojen että siirtymävaiheessa olevien tilojen pellot.
Hallitusohjelmaan kirjattuna tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä vähintään 20 prosenttia peltoalasta on luomua.
Ahvenmaalla ja Kainuussa tavoite on jo ylitetty. Pohjois-Karjalassa ollaan enää prosenttiyksikön päässä.
Eniten kirimistä on Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, joissa luomu on pelloista alle viisi prosenttia.
Keskikokoisella luomutilalla on peltoa noin 48 hehtaaria. Se on 10 hehtaaria enemmän kuin tavanomaisilla tiloilla keskimäärin.
Myös luomuelintarvikkeita valmistavia yrityksiä on viime vuotta enemmän.
Noin sata yritystä on liittynyt valvontaan vuodenvaihteen jälkeen.
Luomuvalvontaan on liittynyt erityisesti leipomoita ja paistopisteitä.
Viime vuoden lopussa luomuelintarvikealalla oli 487 toimijaa.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
