Atrian Jaakko Kohtala: "En usko, että moni kuluttaja on vielä valmis maksamaan soijattomuudesta"
HK Scan kehitti broilereille rehun, jossa tuontisoija korvataan kotimaisilla palkokasveilla. Snellman tavoittelee soijan käytön puolittamista.
Lihasikojen ruokinta on jo mahdollista soijattomasti, pikku porsaille sopivia rehuja kehitellään. Kuva: Saara OlkkonenHK Scanin uusi avaus nostaa broilerin tuotantoketjun kotimaisuusastetta, kun tuontisoijan välttämätön tarve poistuu. Myös kustannukset nousevat. Valinta jää lopulta kuluttajille, sillä myös lopputuote maksaa enemmän.
"Soijan korvaaminen ei ole mahdollista niin, että rehu maksaisi saman verran", toteaa yhtiön alkutuotannon ja eläinhankinnan tuottajapalveluista vastaava johtaja Ulf Jahnsson.
Atrialle kotimaisen valkuaisen käytön lisääminen on keskeinen kehittämisalue sika- ja siipikarjatuotannossa.
"Tavoitteena on jollain aika välillä soijaton sika", linjaa Atria Sian johtaja Jaakko Kohtala.
Hän korostaa, että löydettävän ratkaisun on oltava taloudellisesti kilpailukykyinen ennen kuin siihen voidaan laajemmin siirtyä.
"Talouspuoli pitää aina muistaa. Usein Suomessa luotetaan siihen, että riittää kun tekee paremmin, ja kuluttajat maksavat lisää. Käytännössä se ei mene niin."
Kohtala arvelee, että suomalaiskuluttajista harva on vielä valmis maksamaan soijattomasti kasvatetuista lihatuotteista lisähintaa.
"Aika ei ole vielä kypsä. Tulevaisuudessa se varmaan tuo lisäarvoa tuotteelle. Kun on selkeä kysyntä, vastauksiakin alkaa löytyä."
Snellman tavoittelee soijan käytön puolittamista tuotannossa vuoteen 2020 mennessä. Yhtiö ei tee itse rehukauppaa, mutta sen kumppaneiden käyttämä soija on gmo-vapaata ja sertifioitua.
"Akuuttia tarvetta lopettaa kokonaan soijan käyttöä ei siis ole, mutta Snellmanin Lihanjalostuksen yksi strateginen tavoite on soijariippuvuuden vähentäminen. Sen takia linjattiin pari vuotta sitten tavoitteeksi puolittaa soijan käyttö", alkutuotantojohtaja Tomas Gäddnäs kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
