MRSA:ta satunnaisesti suomalaisessa sianlihassa
Myös suomalaisesta sianlihasta voi satunnaisesti löytyä MRSA-bakteeria, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Tanskassa bakteeri on hyvin yleinen sianlihassa.Evirassa on valmistumassa kartoitus, jossa on tutkittu MRSA-bakteerin esiintyvyyttä vähittäismyynnissä olevasta tuoreesta sianlihasta. Kuluneen vuoden aikana Evira tutkii kaikkiaan 300 tuoreesta sianlihasta otettua näytettä MRSA:n varalta. Sen esiintymistä sianlihassa ei ole aiemmin selvitetty Suomessa näin laajasti.
Marraskuuhun 2015 mennessä tutkituista, valtaosaltaan kotimaisesta 275 lihanäytteestä kuudesta on todettu MRSA-bakteeri. Niistä viisi oli kotimaista lihaa. Viimeisistä näytteistä saadaan tutkimustulokset tammikuun 2016 loppuun mennessä.
Kaikki tähän mennessä todetut MRSA-bakteerit ovat sioilla yleisesti esiintyvää tyyppiä. Sioille bakteeri aiheuttaa tautia vain harvoin.
"Sikatilojen MRSA-tartunnat ovat maailmanlaajuisestikin uusi asia. On todennäköistä, että vielä kymmenen vuotta sitten bakteeria ei olisi löydetty sianlihasta", sanoo elintarvike- ja rehumikrobiologian tutkimusyksikön johtaja, professori Anna-Liisa Myllyniemi Evirasta.
MRSA-bakteeri kuolee, kun sianliha kuumennetaan vähintään 75 asteeseen. Tartunnan ehkäisemiseen riittää hyvä keittiö- ja elintarvikehygienia. Lihasta MRSA voi tarttua ihmiseen suoran kosketuksen kautta.
"Suomessa MRSA-bakteeria esiintyy tuoreessa sianlihassa merkittävästi vähemmän kuin esimerkiksi Tanskassa, jossa 20 - 30 prosentissa sianlihanäytteitä on todettu MRSA:ta", sanoo erikoistutkija Suvi Nykäsenoja.
Alun perin MRSA on tullut tunnetuksi sairaalabakteerina. Penisilliiniryhmän antibiootit eivät tehoa siihen. Ihmisillä suurimmat riskit liittyvät leikkauksiin ja haavojen hoitoon. MRSA:n tarttumista lihasta ihmiseen ei pidetä isona riskinä, kun lihan käsittelee hygieenisesti ja kypsentää kunnolla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


