
Avomaakurkun sesonki kuumimmillaan – ennuste lupaa keskitasoista satoa
Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun.
Avomaakurkun viljely on tarkkaa. Arkistokuva Skotlannin Maatalous oy:stä vuodelta 2019. Kuva: Jaana KankaanpääSalossa, Juho ja Kalle Vainion yrityksessä avomaankurkun istutukset tehtiin toukokuun viimeisillä viikoilla. Asiasta kertoo MTK tiedotteessaan.
Juho Vainion mukaan kevät on ollut tavanomainen ja sadosta tullee keskitasoinen.
”Avomaankurkku on säästynyt hallalta, mutta viileät lämpötilat ovat hieman hidastaneet sen kasvua. Satoa päästään korjaamaan näinä päivinä”, kertoo Vainio Skotlannin Maatalous oy:stä.
Vainion mukaan avomaankurkun viljely on intensiivistä ja tarkkaa, ja satokausi on pitkä. Työt alkavat keväällä, jolloin hallanvaara on mahdollinen. Satoa korjataan syksyyn asti.
”Hyvä kurkkusato syntyy tasapainoisella kastelulla ja lannoituksella. Myös sadonkorjuurytmi on ratkaiseva. Kurkut poimitaan käsin, juuri oikean kokoisina – ei liian pieninä eikä ylisuurina”, Vainio tähdentää.
Lähes kaikki avomaankurkut viljellään nykyisin muovipenkeissä ja taimikasvatuksena. Arkistokuva. Kuva: Jaana KankaanpääKuljetuksen ja säilytyksen virheet voivat pilata laadukkaan sadon. Kurkut vaativat eri lämpöolosuhteet kuin esimerkiksi marjat, minkä vuoksi niitä ei pidä kuljettaa samassa autossa. Kaupassa lämpötila ei saa olla korkea eikä liian matala. Kylmässä kurkun solurakenne vaurioituu ja maku kärsii.
Oikein käsiteltynä avomaankurkku säilyy kotona hyvin. Jääkaapissa se viihtyy parhaiten muovipussissa tai vihanneslokerossa, suojassa vedolta.
Avomaankurkun viljely on tärkeä osa kotimaista puutarhatuotantoa, MTK muistuttaa.
Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2024 avomaankurkkua viljeli Suomessa 67 yritystä ja tilaa, ja viljelyalaa oli yhteensä 129 hehtaaria. Sadon määrä ylsi 6,9 miljoonaan kiloon. Viljelijöiden ja viljelyalan määrä väheni hieman edellisvuodesta.
”Lähes kaikki avomaankurkut viljellään nykyisin muovipenkeissä ja taimikasvatuksena. Tämä viljelytekniikka on vakiintunut käytäntö, joka tukee sadon tasaisuutta ja laatua”, kertoo Juho Vainio.
Avomaankurkku maistuu sellaisenaan, säilöttynä ja kesäisten ruokien raaka-aineena. Se on rapeampi, paksukuorisempi ja täyteläisempi kuin kasvihuonekurkku. Kaupasta kannattaa valita kiinteitä ja vihreitä yksilöitä, MTK opastaa. Keltainen ja pullea kurkku on jo vanhentunut.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









