Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Markkinakatsaus: Joka kymmenes sikatila lopettaa tänä vuonna

    Sianlihan vienti on vähentynyt 40 prosenttia, vaikka pitkään kaivattuja uusia vientimarkkinoita on löytynyt.
    Kotimainen sianlihan tuotanto sukeltaa. Myös kulutus laskee.
    Kotimainen sianlihan tuotanto sukeltaa. Myös kulutus laskee. Kuva: Jukka Pasonen

    Sikatilojen määrä vähenee tänä vuonna keskimäärin 970 tilaan, ennustaa Kantar TNS Agri. Se olisi 10 prosentin pudotusta viime vuoteen. C-tukialueella arviolta 12 prosenttia tiloista lopettaa ja AB-alueella 8 prosenttia laittaa pillit pussiin.

    Viime vuonna sikatilojen määrä väheni keskimäärin 1 090 tilaan, mikä oli 13 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016.

    Sianlihan tuotanto on vähentynyt tammi–syyskuun ennakkotietojen mukaan 8,6 prosenttia.

    Sianlihaa tuotetaan koko vuonna korkeintaan 169 miljoonaa kiloa, joulukuun teurasmäärästä riippuen. Viime vuonna tuotanto oli 182 miljoonaa kiloa.

    Kulutus on vähentynyt 3 prosenttia. Koko vuoden kulutuksen ennustetaan olevan 179 miljoonaa kiloa.

    Vienti väheni tammi–syyskuussa lähes 40 prosenttia, vaikka uusia vientimarkkinoita on löytynyt. Tarve kannattamattomaan vientiin on ilmeisesti poistunut tai ainakin vähentynyt, mikä on myönteistä.

    Tuonti kasvoi 3 prosenttia.

    Emakoiden vähennys on tasaantunut viime vuodesta. Sikarekisterin mukaan emakoita oli vuoden alkupuoliskolla noin 81 700, mikä on 800 emakkoa vähemmän kuin viime syksynä.

    Ensi vuoden tuotanto perustuu noin 81 000 emakkoon.

    Porsaiden määrä suhteessa emakkomäärään ei juurikaan kasvanut, kuten ei viime vuonnakaan. Kesän kuumuus hidasti kasvua. Vaikutusta oli myös tiinehtyvyyteen ja porsasmäärään, mikä heijastuu vielä ensi vuoden alkupuoliskon tuotantoon.

    Vuoden 2019 tuotantoennuste on 166 miljoonaa kiloa sianlihaa. Jos porsasmäärä emakkoa kohti ei nouse, tuotanto jää 163–164 miljoonaan kiloon.

    Naudanlihan tuotanto on kasvanut tammi–syyskuussa ennakkotietojen mukaan 2 prosenttia. AB-tukialueella 3 ja C-alueella 2 prosenttia.

    Kulutus kasvoi Kantar TNS Agrin mukaan 3, tuonti 11 ja vienti 13 prosenttia ruholihana laskien. Koko vuonna tuotannoksi ennakoidaan 87 miljoonaa kiloa eli prosentin viime vuotta enemmän.

    Vuonna 2019 tuotannon ennakoidaan pysyvän liki samalla tasolla kuin tänä vuonna.

    Lehmäkannan pienetessä lehmiä teurastetaan hieman vähemmän, mutta teuraskasvatuksessa on sama määrä nautoja kuin tänä vuonna ja teuraspainojen nousu jatkuu.

    Siipikarjanlihan tuotanto kasvoi tammi–syyskuussa 4 ja kulutus 5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

    Vienti väheni 13 ja tuonti 7 prosenttia ruholihana laskien. Kulutuksen kotimaisuusaste nousi prosentilla 85 prosenttiin.

    Koko vuonna broilerin tuotannon ennakoidaan nousevan 6 prosenttia 129 miljoonaan kiloon ja kulutuksen 4 prosenttia 132 miljoonaan kiloon.

    Kalkkunan tuotanto on kasvamassa 8,1 miljoonaan kiloon ja kulutus 10,4 miljoonaan kiloon.

    Ensi vuonna siipikarjanlihan kysynnän kasvuksi arvioidaan 3 prosenttia.

    Lampaanlihan tuotanto kasvoi tammi–syyskuussa 5 prosenttia ja kulutus pysyi ennakkotietojen mukaan ennallaan.

    Karitsanlihan tuonti kasvoi ja muun lampaanlihan väheni. Kaiken lampaanlihan kotimaisuusaste oli prosentin edellistä vuotta korkeampi eli 30 prosenttia.

    Karitsanlihan kulutuksen kotimaisuusaste laski prosentin 43 prosenttiin.

    Koko vuonna lampaanlihan kokonaismäärän arvioidaan päätyvän pieneen kasvuun, yhteensä 1,3 miljoonaan kiloon ja kulutuksen 3,9 miljoonaan kiloon.

    Vuodelle 2019 ennakoidaan 2–3 prosentin kasvua kulutukseen ja tuotantoon.