MTK:n Lunttila panostaisi ruokavientiin
"Puhtaalle, antibiootti- ja tautivapaalle sekä eläinten hyvinvoinnin huomioon ottavalle ruualle on kysyntää."
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila on huolissaan viljelijöiden taloudesta ja jaksamisesta. Tulevaisuudessa näkyy kuitenkin valoa suomalaisen ruuan vientimahdollisuuksissa. Kuva: Kari SalonenMTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila näki sekä valoa että varjoja, kun hän avasi valtuuskunnan kokouksen keskiviikkona Helsingissä.
Suurin huoli on viljelijöiden jaksamisesta taloushuolien ja lisääntyvän työmäärän varjossa.
"Viestit jaksamishuolista ovat entisestään lisääntyneet. Siksi on hyvä, että monessa tuottajaliitossa on hankkeita, joilla edesautetaan jaksamista."
Tiukimmalla usko oli keväällä, kun hallitus ei luvannut maatalouden kriisin huojentamiseen euroakaan. Lunttilan mukaan se merkitsi, ettei edunvalvojilla ollut päivääkään kesälomaa: koko kesä ja syksy olivat sitkeää edunvalvontaa.
Syksyllä hallitus lopulta ilmoitti yhteensä runsaan 100 miljoonan euron toimista. Ne eivät Lunttilan mukaan korvaa läheskään kaikkia menetyksiä, mutta ovat hallitukselta ymmärryksen osoitus viljelijöiden tilannetta kohtaan.
Myös tukimaksatusten aikatauluun saatiin korjauksia, kuten kevään traktorimarssilla vaadittiin. Pettynyt Lunttila on sen sijaan siihen, ettei maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) tuolloin lupaamasta elintarvikeketjun pyöreästä pöydästä ole kevään jälkeen kuulunut mitään.
Valoa Lunttila näkee suomalaisen ruuan mahdollisuuksissa sekä viennissä että kotimaassa sekä investoinneissa puunkäyttöön.
Yksi todiste on se, että maailman arvostetuimpia matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuodelle 2017. Sen mukaan Suomen valttikortteja ovat luonto, hyvinvointimatkailu ja ruokakulttuuri.
"Nyt meidät suomalaiset on haastettu. Ruokamatkailutarjontaan kannattaa panostaa", Lunttila patistaa.
"Suomessa tuotettu ruoka on puhtaudessaan maailman kärkeä. Se on maailmalla huomattu."
"Kestävästi tuottamallemme puhtaalle, antibiootti- ja tautivapaalle sekä eläinten hyvinvoinnin huomioon ottavalle ruualle on kysyntää. Lisäksi luonto tarjoaa paljon sellaisia tuotteita, joita maailmalle halutaan, kuten sieniä, marjoja, villiyrttejä ja kalaa."
Nykyinen taloustilanne panee monet nuoret empimään halukkuutta jatkaa tilanpitoa, Lunttila arvelee. Hän haluaa kuitenkin valaa uskoa maa- ja metsätalouden harjoittamiseen.
"Rohkaisen nuoria katsomaan tulevaisuuteen positiivisin silmin. Ruokaa tarvitaan aina."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
