seuraukset
Homemyrkyt eli home-
toksiinit ovat homesienten
aineenvaihduntatuotteita.
Home ei välttämättä
muodosta toksiineita, mutta
tietyt ympäristötekijät pellolla
tai varastossa saattavat
laukaista myrkkyjen muodostumisen.
Hometoksiinit ovat terveys-
riski ihmisille ja eläimille.
Akuutit myrkytystapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.
Pitkäaikainen altistuminen on haitallista, eikä sen kaikkia vaikutuksia tunneta.
Eläimille toksiinit aiheuttavat tuotoksen laskua, vastustus-
kyvyn heikkenemistä ja
hedelmällisyyshäiriöitä.
Punahomeiden (Fusarium-sienten) tuottamat merkittävimmät toksiinit ovat deoksinivalenoli (DON), T-2- ja
HT-2-toksiinit ja tsearalenoni.
Elintarvikkeiden
valmistukseen käytettävän
viljan hometoksiinipitoisuuksille on lainsäädännössä asetettu
enimmäisrajat. Rehuksi
käytettävälle viljalle on
asetettu suositusarvoja.
Vilja-alan yhteistyöryhmän turvallisuustyöryhmä on
seurannut viljojen home-
toksiineja säännöllisesti
vuodesta 1999 alkaen. Seuranta
tehdään yhteistyössä MTT:n, Eviran ja Pro Agrian kanssa.
Vuosittain analysoidaan
170 viljanäytettä eri puolilta Suomea.
Näytteet kerätään Eviran
viljan laadunseurannan
aineistosta.
Analyysit tehdään MTT:n
Kasvintuotannon tutki-
muksen laboratoriossa.
Seuranta on tuottanut
punahomeiden hallitsemiseksi
ohjeiston ja huoneentaulun,
joita päivitetään uusien
tutkimustulosten mukaisiksi (www.vyr.fi).
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
