Uudet kausityöntekijät olivat motivoituneita, kesä onnistui vihannestilalla
Ensikertalaiset oppivat nopeasti maataloustöihin. Kalliolan luomu varasi poikkeuskesälle tavallista enemmän työvoimaa.
Ukrainalaisista koostuva kahdeksan hengen työporukka on tilalla töissä marras–joulukuulle saakka. Kuva: Petteri KivimäkiKun keväällä rajat sulkeutuivat ympäri Euroopan koronapandemian takia, kausityövoiman saaminen ulkomailta suomalaisille maatiloille satokaudeksi uhkasi estyä jopa kokonaan.
Luomuvihannesviljelijät Antti ja Elina Vauhkonen ryhtyivät heti toimeen ja hakivat uusia työntekijöitä, kun aiemmin tilalla työskennelleiden ulkomaalaisten kausityöntekijöiden pääsy maahan näytti epävarmalta.
Huhtikuussa MT kertoi, että Vauhkosten ilmoitus somessa ja MTK:n töitäsuomesta.fi-palvelussa sai työnhakijoita liikkeelle ja ensimmäiset työntekijät palkattiin nopeasti.
Kevään monien käänteiden jälkeen Suomeen pääsi saapumaan myös ulkomaalaisia kausityöntekijöitä, mutta ei totuttua määrää.
Kuinka kesä lopulta Kalliolan luomutilalla Mikkelin Haukivuorella sujui?
Kesä meni hyvin, Antti Vauhkonen kertoo lokakuussa. ”Saatiin töihin viisi henkeä kotimaasta. Lisäksi Ukrainasta saapui tilalla aiemmin työskennelleistä työntekijöistä yhtä lukuun ottamatta kaikki.”
”Varattiin porukkaa reilusti kesäksi siltä varalta, jos joku olisi sairastunut tai olisi tullut muuta ongelmaa. Mutta kaikki meni hyvin.”
Suomalaiset työntekijät olivat tilalla töissä neljä kuukautta toukokuusta elokuun loppuun. Kukaan heistä ei lopettanut ennen aikojaan.
Ukrainalaisista koostuva kahdeksan hengen porukka on tilalla töissä marras–joulukuulle.
Ukrainalaiset saapuivat koronapandemian takia töihin tipoittain. Lupien ja lentojen järjestelyt viivästyttivät heistä osan saapumista. Heinäkuun aikana kaikki olivat päässeet Suomeen.
Heille järjestettiin kahden viikon karanteenit koronamahdollisuuden takia.
Kokovuotisesti tila työllistää isäntäparin lisäksi kolme henkeä.
Suomalaisilla ensikertalaisilla maataloustyöt lähtivät yllättävän hyvin sujumaan, Vauhkonen sanoo. ”Jännitti kyllä miten homma onnistuisi. Kun työhaastattelut tehtiin etänä, niin ei päässyt juuri tutustumaan työntekijään. Ensikertalaisilla ei myöskään ollut aiempaa kokemusta maataloustöistä eikä elintarvikkeiden kanssa työskentelystä.”
”Opittavaa oli paljon, mutta motivaatio kaikilla oli hyvä ja he halusivat tehdä tätä työtä ja olivat sitä hakeneet tekemään.”
”Työtehossa oli tietty eroa. Vanhat työntekijät tietävät heti parista sanasta, mitä tehdään. Ensikertalaisilla menee aikaa harjoitella.”
Kesän päätteeksi Vauhkoset olivat kyselleet työntekijöiden kokemuksia kesästä. Työtiimi nähtiin hyväksi. Rankkojakin päiviä oli ollut esimerkiksi kitkentäaikoina, mutta fiilis työpäivän jälkeen oli hyvä, kesätyöntekijät olivat kertoneet.
Vauhkoset toivottavat tämän kesän tekijät tervetulleiksi myös ensi kesänä, mutta todennäköisesti heistä moni aikoo etsiä oman alansa töitä.
Säiden puolestakin kasvukausi oli Haukivuorella hyvä.
”Sadettamalla pystyttiin paikkaamaan kuivina aikoina. Lämpöä kesällä riitti sopivasti”, Vauhkonen kertoo.
Tilalla on viljelyssä keräkaalia, lehtikaalia, sipulia ja purjoa.
Sadonkorjuu jatkuu ainakin lokakuun loppuun, Vauhkonen kertoi lokakuun puolivälissä.
Vihannesten kysyntämääriin korona ei lopulta juuri vaikuttanut.
Keväällä ravintolamyynti meni käytännössä nollaan, mutta ihmiset ostivat sitten vihanneksia enemmän kaupoista.
”Vihannesten kysyntä on aika vakio. Jos ihmiset eivät syö ravintoloissa ja työpaikkaruokaloissa, niin silloin kulutus siirtyy koteihin.”
Kesällä kysyntätilanne oli melko normaali.
Keväällä moni yllättyi kuinka paljon ulkomaalaisia kausityöntekijöitä suomalainen maatalous tarvitsee. Asia nostettiin julkisessa keskustelussa huoltovarmuusriskiksi. Mitä tilanteelle pitäisi tehdä?
”Se on hankala kysymys, mutta en usko, että tilanne herkästi muuttuu. Kausityön ongelma on, että tila ei pysty tarjoamaan työtä ympäri vuoden”, Vauhkonen sanoo.
Hän palkkaisi mielellään kotimaasta työntekijöitä, mutta harva pystyy vuosittain ottamaan vastaan työtä muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan.
Työnantajan kannalta taas on hankalaa, jos joka kesä tulee täysin uudet työntekijät, jotka täytyy kouluttaa alusta asti.
Ukrainalaisille kausityö Suomessa on houkuttelevaa, koska palkkataso heidän kotimaahansa verrattuna on korkea.
Vauhkonen muistuttaa, että ensi keväänä kausityöntekijätilanne voi olla taas hankala, sillä korona leviää edelleen ympäri maailman.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

