Yrittäjyyden vaatimus uuvuttaa maatalousyrittäjät
Vaikeudet vastata yrittäjyyden vaatimuksiin aiheuttavat maatalousyrittäjille pahoinvointia työssä.
Hieman yli puolet maatalousyrittäjistä on tuoreen tutkimuksen mukaan vähintään lievästi työuupuneita. He ovat myös uupuneempia kuin Suomen työikäinen väestö keskimäärin, selvisi Muuttuva ja menestyvä monialainen tila 2000–2013 -hankkeessa.
Hankkeen ovat toteuttaneet Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Helsingin yliopisto, TTS Työtehoseura ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Vaikka työuupumus ei ole sairaus, se kasvattaa riskiä sairastua muun muassa masennukseen, unihäiriöihin ja stressiperäisiin sairauksiin.
Alkutuotantoa harjoittavat maatalousyrittäjät ovat tyytymättömämpiä työhönsä kuin muut maaseudun pienyrittäjät.
”He ovat selvästi muita uupuneempia etenkin kyynistyneisyyden ja ammatillisen itsetunnon kautta arvioituna ja tyytymättömämpiä työhönsä”, sanoo dosentti Kari Mikko Vesala Helsingin yliopistosta.
Maatalousyrittäjien täytyy tuottaa säiden ja säädösten mukaan. Lisäksi heidän odotetaan toimivan yrittäjämäisesti.
”Monet viljelijät kokevat, että he eivät pysty vaikuttamaan maatilansa menestymiseen. Asiakkaana saattaa olla vain yksi iso yritys, joka sanelee tuotteiden hinnat ja muut ehdot”, sanoo hanketta johtanut erikoistutkija Leena Rantamäki-Lahtinen MTT:stä.
Maatalousyrittäjistä lähes neljännes koki työkykynsä hyväksi ja yritystoimintansa hyvin kannattavaksi.
TTS:n erikoistutkijan Janne Karttusen mukaan nämä hyväkuntoiset menestyjät olivat tyypillisesti joko monialaisia, keskimääräistä nuorempia, peltopinta-alaltaan keskimääräistä suurempia, töitään tehostavia, töitä ulkoistavia tai vähintään kahden yrittäjäperheen jäsenen voimin työskenteleviä.
Yrityksen johtamiseen, menestymiseen ja työn jakoon sekä työhyvinvointiin liittyviä asioita kysyttiin maaseudun yrittäjiltä keväällä 2012. Vastaajia oli runsas 750.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
