Suomen Rehu aloittaa Kotkassaluomurehujen valmistuksen
KOTKA (MT)
Luomurehujen kysyntä lisääntyy jatkuvasti tilakoon ja luomutilojen määrän kasvaessa.
Suomen Rehun vastaus kasvuun on luomurehun tuotannon aloittaminen kotimaassa. Ensimmäiset toimitukset yhtiön Kotkan tehtaalta kuljetetaan asiakkaille ensi viikolla.
Tässä vaiheessa Kotkassa valmistettuun valikoimaan kuuluu nautojen täysrehu, puolitiiviste ja tiiviste sekä sikatiiviste. Lisäksi luomuvalikoimassa on edelleen myös tuontirehuja.
Kotimainen valmistus parantaa huomattavasti luomurehujen toimitusvarmuutta ja nopeuttaa toimituksia. Näin korjataan luomurehua vaivannutta saatavuusongelmaa.
”Isonkaan tilan luomuun siirtyminen ei ole enää ainakaan rehuista kiinni”, tehdaspäällikkö Arto Ahtiainen sanoo.
Tämän toivotaan rohkaisevan etenkin sikatiloja siirtymään luomuun. Rehut kuljetetaan tilaajille irtotavarana. Kuljetuksiin käytetään tavanomaisen rehun kanssa samoja autoja, joiden reitit ulottuvat laajalle Etelä-Suomeen.
Logistiikan helpottumisen odotetaan laskevan rehun hintaa noin kymmenyksellä, tuoteryhmäjohtaja Heikki Willberg sanoo.
Kotkan rehutehtaalla valmistetaan kaikkiaan noin 70 miljoonaa kiloa rehuja vuodessa. Eri tuotteita on noin 70.
Luomun osuuden uskotaan muutamassa vuodessa kasvavan noin 10–15 prosenttiin tuotannosta.
Ahtiaisen mukaan luomurehujen valmistus sopii hyvin Kotkaan, koska tehtaalla ei muutenkaan käytetä esimerkiksi geenimuunneltuja tai eläinperäisiä raaka-aineita.
”Volyymia on heti kun sitä tarvitaan”, Ahtiainen lupaa.
Luomurehujen raaka-aineet pyritään löytämään mahdollisimman läheltä.
Luomuviljaa on Kymenlaaksossa hyvin saatavilla, joten pääosa viljasta saadaan Ahtiaisen mukaan luultavasti hankittua 100–150 kilometrin säteeltä. Tuottajia etsitään parhaillaan lisää.
Oma luomuviljavarasto mahdollistaa myös luomuviljan viennin.
Esimerkiksi luomukauralla uskotaan olevan kysyntää ulkomailla.
Valkuaisraaka-aineiden kohdalla tilanne on heikompi.
Etenkin herne ja härkäpapu ovat tänä vuonna kortilla, Hankkija-Maatalouden luomuviljan ostopäällikkö Terhi Kujala sanoo.
Hän epäilee, että naapuritilojen kanssa viljelysopimuksia tehneistä osa saattaa olla pulassa, jos oma ja naapurin sato kärsivät pahoin märkyydestä.
Kotimaan valkuaispulan vuoksi tuonnilla on yhä roolinsa luomurehuissa, vaikka niitä valmistetaan kotimaassa.
”Tuonnille ei pidä kääntää selkää, se antaa mahdollisuuden valmistaa laadukkaita rehuja”, Kujala sanoo.
Kotkan tehtaan rehuissa käytettävä luomusoija tuodaan Italiasta ja Romaniasta. Hankinta on rajattu niin, että EU:n ulkopuolella tuotettua soijaa ei huolita.
Rajaus tuo lisähaastetta raaka-ainehankintaan, mutta Kujala pitää EU-alkuperää tärkeänä. ”EU on kuitenkin lähialuetta.”
Toinen haaste on Suomen tiukka salmonellalainsäädäntö.
”Laadukkaan luomusoijan löytäminen on mahdollista, mutta kilpailu eristä on kovaa.”
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
